Film Gde ići?

Dokumentarni filmovi na 47. FEST-u

U ovogodišnjem programu DokuFest, ljubitelji filma imaće prilike da se bliže upoznaju sa fascinantnim životima kultnih ličnosti koje su obeležile istoriju svetskog filma.  Ova ostvarenja najverovatnije neće zaživeti u bioskopskoj distribuciji, tako da ne propustite priliku da ih pogledate ekskluzivno na FEST-u.

Za početak, tu je novo ostvarenje čuvenog Pitera Bogdanoviča, u kome baca svetlo na jednu od najvećih zvezda nemog filma- Bastera Kitona. Veličanstveni Baster je odličan uvod u život i delo ovog umetnika za nove generacije. Njegov stoički izraz lica i fizička komedija su u temeljima današnje filmske komedije, a Bogdanovič intervjuiše autore koji svedoče o uticaju koji je ostavio na istoriju filma- od komičara poput Bila Hejdera i Džoni Noksvila, do Kventina Tarantina i Vernera Hercoga.

Robi Miler: Život u svetlosti je delo snimateljke Kler Pajman, i definitivno je nezaobilazno štivo za profesionalce iz sveta filma, posebno one koji se bave kamerom i fotografijom. Miler, čuveni direktor fotografije, zaslužan za neke od kultnih filmova Džima Džarmuša, Vima Vendersa i Larsa fon Trira, ostavio je za sobom veliku arhivu ličnih fotografija i snimaka koje je načinio tokom života. Pajman koristi ovaj materijal kao osnovu za svoj film i od njega stvara mozaički prikaz ovog kompleksnog čoveka i umetnika.

Čuveni fotograf Brus Veber ovekovečio je život omiljenog holivudskog antiheroja, Roberta Mičama. Sredinom devedesetih Veber je počeo da pravi video portret Mičama, ali ga je glumčeva smrt prekinula i materijal je pao u zaborav. Dvadeset godina kasnije, Veber konačno prikazuje poslednje snimke legendarnog “lošeg momka” koje kombinuje sa intervjuima njegovih prijatelja i kolega kao što su Džoni Dep, Benisio del Toro i drugi. Robert Mičam: Fine devojke ne ostaju na doručku donosi fascinatne detalje iz života čoveka za koga su kolege tvrdile da ipak najbolje uloge ostvaruje na žurkama.

Njujorški klub Studio 54 obeležio je jednu epohu i krajem sedamdesetih bio je najekskluzivnije okupljalište zvezda tog perioda. O ovom prostoru se ispredaju legende, a retki su oni koji su imali privilegiju da prisustvuju žurkama koje su se održavale na vrhuncu slave kluba, od 1977-1980. U novom dokumentarcu Meta Tirnauera nema zvezda, i nema disko muzike. Jedina osoba na koju reditelj želi da se fokusira je Ian Šrejger, osnivač kluba koji prvi put u javnosti govori o svojim iskustvima.

Ako ste voleli Vitni Hjuston, nakon novog filma Vitni volećete je još više. Reditelj Kevin Mekdonald pažljivo je odvojio čuvenu pevačicu od skandala i tabloidskih priča koje su je pratili ceo život. Vitni je razbila više rekorda nego bilo koja žena u svetu muzike- preko 200 miliona prodatih albuma i sedam uzastopnih singlova na vrhu top lista. Glumila je i u nekoliko filmova pre nego što je njen fantastični talenat pao u senku skandala, droge i prerane smrti u 48. godini. Ovaj dokumentarac prikazuje intiman, beskompromisan portret Hjustonove i njene porodice i otkriva nove detalje njenog tragičnog života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *