Film

Premijera dokumentarnog filma “Komanda ljubav” & umetnička vežba ”Klub boraca”

Četvrtak, 14. mart 2019. u 19:00
Dom omladine Beograda//Velika sala

Premijera filma ”Komanda ljubav” Marine Kovačević, o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima, i umetnička vežba ”Klub boraca”, sa osuđenicima na izdržavanju kazne u KPZ Sremska Mitrovica, biće održani u Velikoj sali Doma omladine Beograda 14. marta.

Ulaz je slobodan!

Dokumentarni film “Komanda ljubav” govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima iz azila u kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Rehabilitacija osuđenih lica se odvija u dva plana: kroz učenje komandi potrebnih u treningu dresure i kroz kreativno pisanje. Film prikazuje program rada ovog zatvora, gde osuđenici postaju obučeni dreseri pasa, ali priča paralelno prati lični, emotivni odnos i doživljaj koji kroz kreativno pisanje ostvaruju sa psima o kojima brinu. S KPZ Sremska Mitrovica je jedini zatvor na svetu koji ima azil za pse u okviru zavoda i radionice pisanja dnevnika na ovu temu.

Foto: Pablo Ferro Živanović

Radionice kreativnog pisanja su se dešavale u okviru treninga Emotivne pismenosti, na kojima su osuđenici pisali na zadate teme, a na osnovu kojih je i nastao film i njihovi literarni uvidi o ovom projektu i radu sa psima. Otuda i naziv filma: učili su komande potrebne u dresuri pasa, ali ne u zapovednom, već u suštinskom smislu – ljubavi prema psima. Autorka ovog projekta, Marina Kovačević, videvši talenat koji iskazuju kada pišu o svojim ljubimcima, koliko umeju da osećaju, da cene ljubav životinje, odlučila je da napravi film o ovom projektu. Dokazano je da su osuđenici koji su radili sa psima pokazali napredak u motivaciji, samopouzdanju, došlo je do promena u empatiji, uopšteno govoreći u čitavom psihološkom funkcionisanju i ‘vraćanju u život’. Većina njih je počela da razvija nove osobine, od antisocijalnog do prosocijalnog emotivnog funkcionisanja i ponašanja.

O umetničkom performasu Klub boraca (10 minuta)
U pokaznoj desetominutnoj vežbi rada sa psima, šest osuđenika će posle projekcije filma ’’Komanda ljubav’’ izvesti performans ’’Klub boraca’’, koji je rađen po uzoru na film ’’Fight club’’. Pravila su koncipirana tako što će svaki osuđenik u poetskom iskazu demonstrirati po jedno pravilo ljubavi koja je potrebna u dresuri pasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *