Arhitektura Umetnost

41. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti

41. SALON ARHITEKTURE

27. mart – 30. april 2019.

Izabranim sloganom Na ivici pod kojim će se održati ovogodišnji 41. Salon arhitekture, tradicionalna izložbe arhitekture koju organizuje Muzej primenjene umetnosti.

Pre Salona je deo najznačajnije manifestacije arhitekture u Srbiji koja se održava u Muzeju primenjene umetnosti; sastoji se od izložbe odabranih studentskih projekata, modela i video prezentacije sa različitih odseka, studijskih programa, predmeta i radionica četiri fakulteta arhitekture i dizajna. Više informacija na linku: https://www.facebook.com/presalona/

Savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku.

Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regije. Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi. Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu – Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura  dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program sa nizom zanimljivih događaja i izložbi takođe je u duhu tematizacije Salona Na ivici. To se pre svega odnosi na temat „Aktivizam u arhitekturi“ koji će okupiti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Specijalni gost Salona je gostujuća izloža  “Arhitektura inventura 2016-2018” iz Ljubljane. Sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene upotpuniće i predavanje predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes”. Uz člana žirija Jurija Sadara (Sadar-Vega Arhitekti) prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture svakako će obeležiti ovogodišnju izložbu Salona.

U okviru programa Dokumenta biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno ali ne i u prostornom kao originalna postavka u srpskom paviljonu, koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018. Ističemo da je prvi put da se u tako značajnom obimu predstavlja izložba koja je predstavljala našu nacionalnu selekciju na  Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Tradicionalno su prisutni fakultetski i studenski programi. Ovog puta to je izložba iz Novog Sada sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka pod nazivom „Kondicional 505“. Kao i manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Arhitektonskog faklulteta u Sarajevu (BiH).

Tokom trajanja 41. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja.

Sve detaljnije informacije o programu 41. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *