Umetnost

Premijera urnebesne komedija Jurija Poljakova “Koferče”

Uskoro nas očekuje premijera „apokaliptične“ komedija “Koferče”, kako je sam autor nazvao, Jurij Poljakov (1954) – jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji i najizvođeniji savremeni ruski dramski pisac. Uporište za ideje kojima se vodila, po pitanju komada koji bi publiku nasmejao, a istovremeno bio i topao i mudar, gospođa Zepter je našla upravo u delu “Koferče” Jurija Poljakova, koji će se prvi put premijerno izvodi na beogradskoj sceni. Sam autor će prisustvovati premijeri 12. aprila, dok su reprize 14. i 19. aprila u 19.30 na Velikoj sceni Madlenianuma.

Komedija u kojoj glavni junak predsedniku Rusije, tačnije Ruske Federacije, krade tajno koferče sa dugmetom za pokretanje atomskog rata, nudi neverovatno duhovite situacije. Ono što je dragocenost Poljakovljevog komada, i što je za Madlenianum bilo privlačno, jeste to što se u itekako državno-političkom kontekstu, vide ljudske duše, sudbine pojedinaca koji, bilo da su predsednik Rusije lično ili tek tinejdžer izbačen iz školske klupe, podsećaju na činjenicu da smo svi samo ljudi, jednaki pred Bogom.

„Pobuna malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema, koji guta upravo takve male ljude, večita je tema počev od najvećih dela svetske književnosti do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije“, kaže rediteljka Olja Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *