Umetnost

Nagrade za predstavu Osama – Kasaba u Njujorku na festivalu u Prijedoru

Predstava Zvezdara teatra „Osama-Kasaba u NJujorku“ je osvojila četiri nagrade na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru.

Na ovom festivalu koji je trajao od 18. do 24. aprila učestvovalo je sedam pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U takmičarskoj konkurenciji učetsvovalo je pet predstava, a dve su prikazane u revijalnom programu. Predstava „Osama-Kasaba u NJujorku“ odigrana je 23. aprila pred publikom u Prijedoru. Nakon predstave je organizovan okrugli sto koji je vodila rediteljka LJiljana Ivanović. Dobitnici nagrada proglašeni su sinoć nakon čega je u čast pobednika odigrana predstava „Bračni par (astos)“ gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke.

Dramaturg Kosta Peševski je, kako prenosi portal „24 sata Prijedor“, rekao da ovaj roman nije previše zahvalan za pozorište, jer sadrži skokove i mnogo unutrašnje piščeve filozofije, a snaga i tragedija likova i događaja je za izvođenje u pozorištu ipak morala da bude u prvom planu.

„Zato se idealnim rešenjem pokazala ta kafana u NJujorku u kojoj narator poput kabaretiste ili stend ap komičara priča priču uz fleš-bekove koji su primarno filmsko oružje, a u likovima koji dolaze u kafanu on vidi ljude iz svoje prošlosti i na njih reflektuje svoje uspomene”, kaže Peševski.

Glumačku ekipu predstave čine Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva
Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović. Ovo je predstava koja odiše jugonostalgijom, govori o posledicama rata na ovom
prostoru koji je u svom vihoru odneo brojne nedužne žrtve. „Osama-Kasaba u NJujorku“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu, onom pravom koje može da se prekine samo velikom tragedijom kao što je rat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *