Gradski vodič Umetnost

USKORO FESTIVAL ILUSTRACIJE NA KALEMEGDANU

Od 23. do 31. maja na Kalemegdanu, na prostoru ispred Paviljona “Cvjeta Zuzorić” biće održan Prvi Ilustrofest – Festival ilustracije u organizaciji Aha magazina i pod generalnim pokroviteljstvom banke Poštanska štedionica. Partneri festivala su: CEBEF (Centar Beogradskih Festivala) i JKP Beogradska Tvrđava.

Na konkurs za učešće na Festivalu prijavljeno je blizu 2 000 radova , 220 ilustratora iz celog sveta (Amerika, Rusija, Australija, Turska, Iran, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija).

Žiri Festivala Jana Oršolić, Dušan Jovović, Alina Vujić,Jugoslav Vlahović i Slavimir Stojanović sa direktorkom Festivala Anitom Todorović

Žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, jedan od najpoznatijih i najplodnijih ilustratora u našoj zemlji, Slavimir Stojanović, naš najnagrađivaniji grafički dizajner, Jana Oršolić, vanredni profesor FPU, Dušan Jovović, slikar, doktor digitalnih umetnosti i Alina Mara Vujić, kustoškinja, direktorka Visconti Fine Art Galerije iz Ljubljane izabrali su u velikoj konkurenciji 80 autora i 200 radova koji će biti predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracije, na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić.

Na otvaranju Festivala 23. maja biće uručene i nagrade najboljim autorima i radovima i to u kategorijama: ilustracija knjige, ilustracija u štampanim i on-line medijima, ilustracija u dizajnu i lični i društveno-odgovorni projekti a biće dodeljen i Gran Pri festivala najboljem autoru iz ovogodišnje selekcije za sveukupan rad.

Jugoslav Vlahović i Jana Oršolić pregledaju radove

Prema rečima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Lazić Todorović : “Izuzetan odziv učesnika Festivala ukazuje na potrebu da se u oblasti ilustracije kreira Festival koji će dati prostor mladim autorima, novom kreativnom rukopisu i biti mesto susreta i kreativne razmene ilustratora iz celog regiona i sveta. Beograd kao kreativni grad to zaslužuje i Kalemegdan koji predstavlja idealno mesto za kreativni turizam prestonice.“ Upravo zbog toga pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija u sklopu Festivala biće održan i Bazar ilustracije “gde će mladi autori dobiti priliku da potpuno besplatno, zahvaljujući podršci grada Beograda izlože i prodaju svoje autorske ilustracije i upotrebne predmete sa ilustracijama. “U okviru pratećih programa za umetnike i javnost direktorka marketinga festivala Nina Radulović najavila je otvorene tribine sa našim najznačajnijim umetnicima a zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala
banci Poštanska štedionica za sve građane besplatne radionice ilustracije za celu porodicu sa porukom da umetnost nije samo privilegija umetnika već treba da bude dostupna svima i da se dešava svakodnevno jer ideje predstavljaju valutu budućnosti.

Ljiljana Kapor i Dušan Jovović

Na zatvaranju Festivala 31. maja gospođa Ljiljana Kapor supruga Mome Kapora će u ime Zadužbine Mome Kapora dodeliti posebno priznanje jednom mladom ilustratoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *