Gradski vodič

Sve je spremno za 16. Noć muzeja!

Ovogodišnja Noć muzeja će u subotu, 18. maja, sve od 16 časova do ponoći, dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od šezdeset lokacija širom grada!

Više od četrdeset gradova širom Srbije spremno je za najlepše majsko veče koje, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava. Šesnaesta po redu Noć muzeja ove subote izazvaće svoje posetioce neobičnim izložbama, velikim svetskim, ali i domaćim umetnicima, otvaranjem nekih novih, ali i onih pomalo zaboravljenih prostora. 

Priliku da svečano otvori ovogodišnju Noć muzeja u Beogradu dobio je bučan i veseo dečji DFhor predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić u 15.45 časova.

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju, preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a, do provokativne postavke „Granice (ne)mogućeg – priče sa carine“ u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce Noći muzeja u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina. Najveće interesovanje i ove godine vlada za Viasat History turom „Neispričane priče“ sačinjenom od postavki koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u Noći muzeja! Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela našeg čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put u Noći muzeja kroz vođene ture Bitef teatar provešće posetioce „iza scene“ i upoznati ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.

Sa željom da umetnost i kulturu približi svojim najmlađim posetiocima, Noć muzeja i ove godine je za njih pripremila posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzejMuzej afričke umetnostiPaviljon Cvijeta Zuzorić  i  Zoološki vrt Grada Beograda.

Uz to, Noć muzeja ove godine imaće i svoju zvaničan afterparti u Dorćol Platzu, gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata. Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za Noć muzeja očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen DJ De Flow.

Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 RSD dok će na dan manifestacije karta koštati 500 RSD. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a (bivši Eventim).

Besplatni bilteni i propratne mape sa detaljnim lokacijama i sadržajima u Noći muzeja mogu već danas da se preuzmu na info-pultu u Studentskom parku, koji 17. maja radi sve od 11 do 20 časova, a u subotu, 18. maja biće otvoren od podneva do ponoći. Za bolju organizaciju i lepše druženje posetiocima je na raspolaganju aktuelni servis „Moja staza“ dostupan na sajtuwww.nocmuzeja.rs gde svako može da isplanira svoju šetnju kroz muzeje. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.

Kako prava prijateljstva treba negovati, tako je i ove godine, 14. put zaredom, mts prijatelj manifestacije. Kao i prethodnih godina, nesebičnu podršku pružaju kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix kao sponzori Noći muzeja.

Sve informacije o programu 16. Noći muzeja dostupne su na zvaničnom sajtu www.nocmuzeja.rs , kao i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *