Umetnost

Ateh Hazarska princeza

Izložba je otvorena svakog dana od 11h do 19h u galeriji Beogradske tvrđave, Stambol kapija, Gornji grad i traje do 09.07.2019.

Izložba “Ateh, hazarska princeza”, sadrži originalne umetničke ilustracije koje su nastale kao autorkin odgovor na jedno od najvećih dela srpske književnosti  Hazardski rečnik, Milorada Pavića. U godini velikoj jubileja, 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića ovom izložbom želeli bismo da odamo počast velikanu srpske književnosti i jednom od najčitanijih i najviše prevođenih romana u srpskoj književnosti. Anđela Srejić osmislila je jedinstvenu ilustrovanu pop-up knjigu koja bi bila izložena u prostoru Galerije Stambol kapija, kao i same ilustracije koje se nalaze u knjizi. Ovo je jedinstvena prilika da naša publika vidi originalni prvi primerak koji je rukom oslikan u kombinovanoj tehnici.

O knjizi:

Knjiga Ateh hazrska princeza je pop-up knjiga koja je inspirisana Hazarskim rečnikom Milorada Pavića. Nastala je na Master akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Grafika i knjiga u klasi kod docenta Olivere Batajić Sretenović. Kako bih ideju što vernije prikazala, bilo je potrebno da izađem iz okvira klasične knjige. Ilustracija i tekst mi nisu bile dovoljne. Čitalac samim listanjem knjige učestvuje i mehanički oživljava knjigu. Tekst je skriven, zato uz knjigu ide i lupa koja, poput čarobnog štapića, pomaže čitaocu da se lakše snađe. Sve ilustracije su ručno oslikane. Pop-up knjiga zahteva od autora puno strpljenja, vremena, volje i ljubavi. Svaki pop-up deo u knjizi je urađen i osmišljen tako da prati tok priče. Korice knjige su od pliša, sa detaljem u zlatnoj boji koji je izveden tehnikom visoke štampe.

Knjiga Ateh hazrska princeza  predstavlja slikoviti delić mašte, pretvoren u objekat  knjigu. Kroz ovaj rad sam želela da oživim neuhvatljiv i bajkovit lik iz srpske književnosti, princezu Ateh, i da pružim čitaocu gledaocu kreativnu igru, a da pritom ne izneverim pisca, niti maštu čitaoca.

Anđela Srejić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *