Egzotična putovanja

VULKAN IZNENAĐENJA

Lisabon je autentično mesto prepuno šarenolikih delova koje vredi posetiti. U njemu svaka ulica ima svoju priču i svaki kutak krije neku tajnu koju treba otkriti. Spremite se za čaroban ples po ovom fantastičnom gradu koji Vam nudi široku lepezu veličanstvenih mesta za obilazak, zanimljivih grafita, istorijskih znamenitosti i interesantne hrane za degustiranje.

Vasko da Gama je među nama

Remek-delo ovog grada je svakako i Vasko da Gama most, most koji je najduži u Evropi. Ovo konstruktivno čudo je dugačko 17 kilometara i od arhitekata se tražilo da uzmu u obzir oblik, tj. oblinu Zemlje prilikom same konstrukcije. Most je sagrađen 1998. godine,  kada je grad bio domaćin Svetske izložbe.


Preko sedam brda

Lisabon se nalazi na sedam brežuljaka, pa ne čudi činjenica da ima nekoliko veličanstvenih vidikovaca (miradouros) koji pružaju zadivljujući pogled na grad, reku i glavne znamenitosti poput dvorca Sao Jorge i gradskih mostova. Kao vidikovac služi i Park bar, lokal koji se nalazi na vrhu gradskog parkinga i pored nezaboravnog zalaska sunca, on Vam pruža i nezaboravne koktele.

Čarolija ukusa

Ako želite na pravi način da upoznate portugalsku kuhinju i da zagolicate svoja nepca, posetite najveću pijacu u Lisabonu. Mercado da Ribeira (TimeOut market) ima veliki paviljon u kome su glavni gradski kuvari spremni da zadovolje potrebe gladnih turista. Ovo mesto je raj za ljubitelje morskih plodova. 

Žuto kao Sunce

Jedno od najupečatljivijih iskustava koje ne smete da propustite je vožnja jarko žutim tramvajem, koji je često prekriven grafitima. Tramvaj 28 Vam nudi 40-minutnu vožnju kroz različite delove Lisabona, od tradicionalnog Alfam-a do modernog Baix-a.

Tekst: Ana Stambolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *