Umetnost

VIКEND ULIČNE UMETNOSTI NA VRAČARU

U okviru nedelje kulture na Vračaru koja će se realizovati u oktobru, prvi put će se održati i vikend ulične umetnosti u galeriji Božidarac.

Nedelja kulture na Vračaru promoviše savremenu umetnost i skreće pažnju na značaj kulture i umetnosti za razvoj lokalne zajednice. Ove godine će se u okviru nedelje kulture održati i vikend ulične umetnosti od 4.-6. oktobra, kako bi se ovaj specifičan vid umetnosti sačuvao i popularizovao, jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja. Grad Beograd, a posebno opština Vračar imaju razvijenu uličnu umetnost koja sve više privlači pažnju posetilaca i zanimljiva je destinacija za ljubitelje savremene umetnosti.

U okviru vikenda ulične umetnosti je planirano oslikavanje zida na zgradi centra Božidarac, radionice za fotografisanje ulične umetnosti, predavanja o uličnoj umetnosti na otvorenom i šetnje po Vračaru, konkurs za najlepše fotografije zidova i ulične umetnosti na Vračaru i izložba radova u galeriji Božidarac, itd.

FOTO КONКURS

U okviru foto konkursa se prikupljaju fotografije ulične umetnosti, arhitekture, fasada i ulica Vračara. Potrebno je objaviti do 3 fotografije na Instagramu sa heštegom #streetartvikend

Žiri će izabrati fotografije koje će biti izložene u galeriji Božidarac tokom trajanja nedelje kulture. Foto konkurs traje do 9. septembra.

Vikend ulične umetnosti organizuje udruženje građana “Кruna” u saradnji sa Centrom za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ i Opštinom Vračar. Projekat se sufinansira iz budžeta Gradske opštine Vračar.

Udruženje građa “Кruna” u kontinuitetu realizuje aktivnosti vezane za očuvanje i promociju ulične umetnosti. U okviru projekta koji je aktuelan od 2012. godine pokrenuti su sajt i društvene mreže “Beogradski grafiti”. Od oktobra 2016. godine izašla je knjiga o uličnoj umetnosti Beograda – „Street art Belgrade“. U okviru projekta se odvija dokumentovanje ulične umetnosti, organizuju se predstavljanja beogradske ulične umetnosti kroz redovno iizložbe, promociju knjige  i panel diskusije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *