Umetnost

Voz gostuje u pozorištu “Ulisis”

Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru 19. sezone pozorišta „Ulisis“, koje su utemeljili glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić.

Predstava „Voz“ premijerno je izvedena u Zvezdara teatru 2015. godine „Voz“ je priča o susretu Crnog (Sergej Trifunović), bivšeg zatvorenika koji je izgubio sve osim vere u Boga i Belog (Voja Brajović), profesora ateiste koji više ne veruje ni u šta, čak ni u smisao života, pa je tako spreman da izađe pred brzi voz i sve okonča. Njihov susret i razgovor, svojevrsna su potraga za nadom i spasenjem. Oni ne nude nikakva krajnja rešenja i odgovore već postavljaju brojna pitanja koja će gledaoci dugo posle predstave sami pokušavati da odgonetnu.

Nakon odgledanog filma „Poslednji voz“ (The Sunset Limited), kojeg je po Makartijevom tekstu režirao Tomi Li Džouns koji u filmu tumači ulogu Belog, dok je Crni glumac Samjuel L. Džekson, Voja Brajović je dobio ideju za ovu predstavu.

„Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč“, kaže glumac i reditelj Voja Brajović.

Predstava „Voz“ je odigrana više od 150 puta, gostovala je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *