Nekategorizovano

SATKANA OD NOTA: Marija Kašćelan

Prava operska ženstvenost sa neverovatnom energijom i emotivnim nabojem zaokružena stručnom tehnikom učinila je da Beogradsko varljivo leto 2019. godine dobije novu pevačku svežinu. Prvim solističkim koncertom Marija Kašćelan je pokazala neosporni talenat i harizmu. Prava je sreća da su svečane toalete obožavalaca opere ostale nerasparane glasom bogatog soparana koji može da razbije staklo, ali ne može nikoga da ostavi ravnodušnim. Bilo kako bila nova pevačka zvezda pokazala je da operska klasika uvek ima novi identitet.

Koliko je vremena i energije potrebno da se napravi prvi solistički koncert i čija je podrška najvažnija?

Meni je bilo potrebno mnogo vremena da se odlučim za takav potez, obzirom da puno očekujem od sebe i da sam perfekcionista i uvek mislim da treba još rada dorađivanja… Pripadam onima koji nikada nisu u potpunosti zadovoljna, ali ono što me ojačave i čini sigurnijom je svakako podrška. Nju sam našla u podršci mentora koja je i kljucna u profesiji, a naravno ni to ne bi bilo dovoljno da nemam  razumevanje porodice. Sve to zajedno utkano je u moj prvi solistički koncert.

Kako je izgledala Vaša saradnja sa mentorom i šta sve treba da se desi da glas i zvuk pobede tremu ako je imate?

Sa prof. Nikolom Kitanovskim radim vec godinu dana i to mi je jedno od najlepsih životnih iskustava. Svesna sam da je potrebno mnogo truda i rada i nastupa pre svega da bi se pevač oslobodio,  da bi mogao da pruži svoj maksimum i pokaže svoju muzikalnost, raskoš glasa i talenat i ja sam se tu našla. Pevačko samopouzdanje, tehničku veštinu takozvani vetar u leđa koji sam dobila od mentora pomogli su mi da prevaziđem destruktivne treme, a sačuvam konstruktivne, podsticajne uvek prisutne i potrebne.  

Da li pevate u kupatilu ako da, da li rizikujete kada je u pitanju staklena kabina?

Pevanje u kupatilu je najveće zadovoljstvo zbog akustike. Naravno da pevam u kupatilu i to često, svaki dan… Rizikujem, ali to je jače od mene. Kada sam u pevačkom zanosu ne razmišljam o tome već uživam u božanstvenom zvuku. 

Ceo intervju možete pročitati u štampanom izdanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *