Nekategorizovano

Sedenje na oblacima

Priča o neobičnoj proizvodnji pedikirskog nameštaja nastala je u jednoj sasvim običnoj porodici (porodici Rot) pre skoro 20 godina. 

Ideja porodice Rot da svom ekskluzivnom pedikir salonu pronađe pravu pedikir stolicu u Srbiji i van nje, pomogla je nastanku Pedi Line 1, preteči današnjih modernih fotelja. Danas ovaj uspešan posao vodi i predstavlja žena u biznisu Katarina Rot po kojoj imati proizvodnju te vrste u Srbiji je neprestani rad i borba na tržištu. Zahvaljujući mukotrpnom radu i velikom zalaganju, ove pedikirske fotelje su na veliko prepoznavanje u regionu i šire.

Kako je nastala ideja da se, pored uglednog salona lepote sa poznatim brendovima, preraste u proizvođača pedikir nameštaja?

Uvek postoji trenutak kada u svom poslu morate da idete korak više. Ideja da naš salon lepote s početka priče bude funkcionalniji i moderniji je nastala kada u Srbiji nije mogla nigde da se kupi nikakva pedikir stolica. Poznato je da na ovim prostorima uz pomoć prijatelja i sistema „uradi sam“ svašta može da se kreira i stvori, te tako i naš kućni prijatelj bravar i naše iskustvo iz prakse stvaraju model Pedi Line 1 pedikirsku stolicu, prvobitno nastalu od obične baštenske stolice kojoj smo namenski produžili naslon za glavu, napravili postolje za pedikir kadicu sa pokretnim nogodržačem. Pri tome smo postojećoj plastičnoj pedikir kadici sa vibracijom neplanirano dobili bonus efekat, pa su klijenti mogli dodatno da se opuste.

Iako se ovaj model više ne proizvodi jer je prevaziđen, ta pedikir stolica je na Sajmu kozmetike u Beogradu ostvarila ogroman uspeh. Motivisani uspehom,  krećemo sa usavršavanjem postojećeg modela i proširujemo ponudu proizvoda: proizvodnja kozmetičkih stolica, manikir stolova i ležajeva za masažu. Međutim zbog naglog prodora jeftinih kineskih proizvoda, proizvodnja je obustavljena a fokusirali smo se isključivo na pedikir.

Srećom, saga o proizvodnji sad već fotelje za pedikir kreće sa Pedi Line 2, gde počinje maksimalni komfor za klijenta, ali i funkcionalnost za pedikir majstora. Organizacija da alat i pribor za rad budu nadohvat ruke, kao i pozicija nogodržača, konstruisana je da maksimalno odgovara ispravnom (udobnom) sedenju radnika. Istovremeno, akcenat je bio i na dizajnu. Veliki doprinos, zahvaljujući iskustvu, našem udobnom prvencu dao je moj otac Viktor Rot, te model najpopularnije fotelje za pedikir Pedi Line 2 uz minimalne adaptacije i danas „živi“. Nije slučajno da je Spa Wellness nagrada za dizajn na sajmu kozmetike „Dodir Pariza“ u Beogradu 2005. godine pripala ovoj pedikirskoj kraljici.

Poznato je da u svakom poslu postoje teže i lakše stvari. Lakše su verovatno udobnost sedenja u pedikir fotelji, a koje su teže? 

Teži deo posla je zasigurno bila funkcionalnost fotelje, tj. da se radnici koja pruža usluge pedikira obezbedi takvo radno mesto koje će joj maksimalno olakšati posao. Stvoreni su gotovo idealni uslovi za rad jer su alat za rad, peškiri i preparati nadohvat ruke, a pozicija nogodržača obezbeđuje ispravno držanje radnika. Kao odgovorni poslodavac, briga o zaposlenom, tačnije o zdravlju radnika, konkretno leđa, koja u ovom poslu najčešće stradaju, samo ovakvim našim proizvodom omogućuju da pedikir majstor do kraja radnog veka lakše obavlja posao.

Da li imate u planu neke inovacije i koje?

Naravno, uvek nam se nešto mota po glavi. Srpsko tržište je, da se ne zavaravamo, zaista specifično, zato od silnih ideja treba isfiltrirati one koje će u realnosti imati kupce u Srbiji. Poslednja inovacija koju smo uveli se odnosi na vrstu materijala od kojeg izrađujemo nameštaj. Ideja je da dosadašnja eko koža može da se zameni vodootpornim materijalom, pa da se pedikir nesmetano obavlja i na kiši (smeh), šalim se, naravno. Prednost vodootpornog materijala, pored modernog vizuelnog izgleda je i jednostavno održavanje. To čini da je još jednostavniji i praktičniji od eko kože. Radujem se fazi testiranja, jer verujem da će uskoro ući u primenu.

Koja je Vaša omiljena pedikir fotelja, a koja od njih je najprodavanija?

Pedi Line 3, možda zato što nam je to najnoviji model i što je dizajnirana u skladu sa savremenim trendovima. Pošto je u pitanju minimalistički dizajn za sofisticirane estete, deluje svedeno, sveže i čisto. Verujem da će uskoro i ona dobiti pažnju i izbor  kakve zaslužuje.

Najprodavaniji model dugo godina je Pedi Line 2.  Međutim, u poslednjih dve godine, Pedi Line 1 (fotelja koju ima i Vaš salon lepote, Kristal) je preuzeo primat. Još uvek nemam analizu da li su nam se saloni smanjili (s obzirom na to da je „jedinica“ manja od „dvojke“ i od ostalih modela) ili je realno da su svedenije linije dopadljivije.

Zanimljivo je da Vaše pedikir fotelje prate modne trendove. Gde nabavljate kožu i kolika je paleta izbora?

Hvala, trudimo se da idemo u korak s vremenom 🙂 Eko kožu nabavljamo od tri različite firme. Svaka od tih firmi ima nekoliko kolekcija, a  kolekcija po 20-ak nijansi. Kad sve saberete, onda zaista u ponudi imamo mnogo boja. Paradoks je da se većina odluči za boje koje nam već stoje na sajtu (www.slimline.rs), odnosno boje koje im mi predložimo. Iskustvo pokazuje da je pet-šest kombinacija boja uvek u opticaju. Retko se nađe kupac koji u moru ponuđenih nijansi ne može da nađe svoju kombinaciju.

Šta je ono što Vas nismo pitali, a hteli biste da nam kažete?
Moram da kažem da sve više zahteva dobijamo iz susednih republika: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a zatim i iz evropskih zemalja poput Švajcarske, Nemačke, Holandije, Češke, Austrije, Mađarske. Jedna naša fotelja je, zamislite, otputovala čak i u Južnoafričku Republiku. I one, kao ja, vole da putuju, ali radost prodaje na teritoriji Srbije je možda najveća…

Katarina Rot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *