Nekategorizovano

TALENAT ILI MNOGO VIŠE? ČAROBNI SVET KOLAČIĆA

Pandemija koja je zahvatila ceo svet izvukla je skrivene talente iz mnogih ljudi. Mi prenosimo reči Vanje Šulaje, koja za Aha magazin otkriva kako je nastala priča o  čarobnim kolačićima koji su privukli veliku pažnju.

Kada i kako ste shvatili da želite da pravite kolačiće?

To nije moje primarno zanimanje, ja sam po struci zdravstveni radnik, ali u jednom momentu u meni se pojavila snažna želja da se iskažem na kreativnom planu. Glavni podstrek i inspiracija su moji sinovi. Želela sam da im za rođendane ja lično pripremim atmosferu i stvorim ambijent u kojem će uživati i oni i njihovi drugari.  Znala sam da su podjednako važni i lepo dekorisan prostor kao i ono što će biti na stolu u smislu poslastica i svega jestivog. Tako sam krenula. Vođena sopstvenom maštom, ljubavlju i velikim strpljenjem prvo su nastajali kolačići. U igri boja i oblika, stvarani su neponovljivi slatki ukrasi. Ubrzo se pojavila potreba da svi ti slatkiši budu smešteni u odgovarajući ambijent. U  bujici raznih ideja nastajale su sve jasnije slike kako treba da izgleda prostor u kojem će se održavati prigodne svečanosti. Tako se moja mašta sve više razigravala i doprinosila da kroz nijanse i određene detalje stvorim celovitu sliku u kojoj treba da uživaju svi koji budu prisutni na tom mestu.

Koje i kakve sastojke i materijale najviše koristite?

Što se tiče materijala i sastojaka koje koristim za pravljenje kolačića za određenu svečanost, nastojim da to, pre svega, bude kvalitetno i ukusno. Da bude puter, a ne margarin. Kvalitetno brašno, mleko, šećer, prah šećer, med, limun, kakao, jestive boje. Koje ću sastojke koristiti zavisi koje kolačiće pravim. Oni su tematski određeni. U skladu sa temom biram modle i sastojke. Na primer ako pravim medenjake u njih obavezno ide med i cimet. Puter keksići se prave sa puterom, a čoko keksići sa kakaom. Naravno, da uz ove osnovne sastojke ide još niz drugih potrebnih komponenti. Posao oko ovih kolačića je vrlo zahtevan i traži izuzetno strpljenje i pre svega dosta ljubavi. Glazura koja krasi kolačiće i sa kojom se kolačići u stvari i dekorišu, je poznata Kraljevska glazura ili Royal icing! Ona je ta, koja uglavnom stvara dosta muka, jer je bitno potrefiti gustinu te smese. Pravi se od prah šećera, belanceta i malo limunovog soka. Sve se radi ručno i svaki kolačić je originalan i neponovljiv.

Spomenuli ste prostor. Kakav je prostor najbolji za proslave?

Dekoracija prostora zahteva dosta umeća, strpljivog rada i dosta mašte. Ambijent koji se priprema za dečje rođendane je drugačiji od ambijenta za svadbe ili neku drugu vrstu slavlja. Sve treba da bude adekvatno i primereno nameni. Moram da naglasim da me ova vrsta kreativnog iskazivanja potpuno ispunjava,  iako u samom  procesu rada stvara i određenu dozu stresa. Međutim, taj “stres”  me, na neki način, stimuliše i podstiče na novi izraz moje mašte i realizaciju opet nečeg novog. 

Više možete saznati na:

Vanja Šulaja
062/632163
facebook: Lola_s_cookies_land
instagram: lola_s_cookies_land

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *