Nekategorizovano

Stav pedijatra: deca, vrtić i korona

O tome da li je bezbedno da deca idu u vrtić razgovarali smo sa doktorkom Spomenkom Mihić Simović iz pedijatrijske ordinacije „Slavija Medic“, čije su iskustvo i dugogodišnja saradnja sa predškolskom ustanovom “Happy Kids” dragoceni.

Dr. Spomenka Mihić Simović

Da li su se deca vratila u vrtiće i da li je za njih bezbedno da tamo borave?

Na početku epidemije, tokom vanrednog stanja, vrtići ili nisu radili ili su radili smanjenim kapacitetom. Naravno, dece je bilo u umanjenom broju, pošto su ih roditelji povukli zbog straha od zaraze, uz alternativna rešenja koja su najčešće bila bake i deke.

Sada su vrtići dobro posećeni, deca se često preventivno pregledaju u vrtiću i zdrava su. Nemamo informaciju da je neko od njih dobio koronu. Uspostavljene su procedure koje se poštuju. Deci se pri dolasku u vrtić redovno meri telesna temperatura, dezinfikuju se ruke. Uopšte, higijenske mere su podignute na najviši nivo.

Ima pojedinih slučajeva crevnih infekcija ili blagih prehlada sa povišenom temperaturom, što nije ništa neoubičajeno i one obično prođu za 2 do 3 dana.

U svakom slučaju, boravak dece u vrtiću je bezbedniji, odnosno manje rizičan, nego kada deca ostanu kod kuća sa bakama i dekama, pa izađu u parkiće i druže se sa nepoznatom decom.

Koliko je vrtić važan za razvoj deteta?

Prema velikom broju istraživanja, zaključeno je da su deci za kvalitetan razvoj potrebni vršnjaci i njihovo poznato društvo. Deca u vrtiću imaju organizovane razne aktivnosti, što doprinosi njihovom raspoloženju, veselju i dobrom imunitetu, koji im je potreban da bi se izborili sa mnogim infekcijama i virusima poput korone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *