Nekategorizovano

RAVNOTEŽOM MIKROBIOMA I ADEKVATNOM NEGOM OČUVAJTE ZDRAVLJE OSETLJIVE KOŽE

Kada je narušena ravnoteža mikroorganizama prisutnih na koži javljaju se brojna oboljenja kao što su atopijski dermatitis, ekcemi i akni. Za pomoć osetljivoj koži, smanjenje svraba i održavanje ravnoteže mikrobioma važna je odgovarajuća nega poput proizvoda iz Lipikar linije brenda La Roche-Posay

Priprema jesenje i zimske garderobe podrazumeva povratak kaputima, rolkama, čizmama i kišobranima. U tom procesu, ne smemo da zaboravimo na našu kožu jer je hladnije vreme dodatno isušuje i pojačava osetljivost. Osim spoljnih agresora, do suve kože dolazi usled nedostatka lipida (masnih suptanci) pri čemu je „zaštitna funkcija“ oslabljena. Da bi ona imala svoju zaštitničku ulogu važna je ravnoteža mikroorganizama odnosno mikrobioma. Zahvaljujući istraživanjima o mikrobiomu, stručnjaci brenda La Roche-Posaystvorili su inovativne formule u proizvodima iz Lipikar linije sa bogatom, kremastom teksturom poput Lipikar Baume AP+M. Oni pomažu u održavanju ravnoteže,  trenutno smiruju kožu, deluju protiv svraba i sprečavaju povratak pogoršanja stanja kože.

Sa čime se sve „bori“ zaštitnik naše kože – mikrobiom, i koja je njegova uloga, otkriva nam specijalista dermatovenerologije docent dr Dušan Škiljević.

„Mikrobiom je važan deo kožne barijere koji ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima da se nasele i razmnože na koži. Nadalje, delovi mikrobioma međusobno komuniciraju u održavanju ove odbrane, ali komuniciraju i sa imunskim sistemom kože, čineći ga čvršćim i sposobnijim da prepozna različite agense koji ga napadaju“, ističe dr Škiljević.

Dr. Dušan Škiljević

Doktor Škiljević dodaje da do oboljenja kao što su ekcemi, atopijski dermatitis, seboreični  dermatitis, psorijaza i brojni drugi, između ostalog, došlo zbog neravnoteže mikrobioma i dodaje da je jedan od mogućih faktora neadekvatna nega. Zbog toga je važan pronalazak proizvoda koji će biti odgovarajući za već nadraženu kožu koju karakteriše osećaj „zapaljenja“, a ona neretko prerasta u hronične stadijume. Takođe, važno je izaći iz začaranog kruga svraba jer se zaštitni sloj kože dodatno šteti češanjem i time se  omogućuje da još više alergena i nadražajućih materija prodre u kožu. Lipikar Baume AP+M deluje trostruko protiv navedenih problema sa kožom: trenutno umiruje i deluje protiv svraba, pomaže u vraćanju ravnoteže mikrobioma, a nadalje sprečava povratak pogoršanja stanja kože. Ova dejstva postiže zahvaljujući prebiotičkim svojstvima koji omogućuju rast preko 500 bakterija koje imaju pozitivan efekat na kožu.  Među njima je aqua posae filiformis, sastojak nastao kultivacijom bakterije Vitreoscilla Filiformis, a sama formula proizvoda dodatno je obogaćena mikroresyl, koji udruženo rade da koža nadoknadi lipide. Preporučeno je da se Lipikar Baume AP+M koristi dva puta dnevno, ujutro i uveče, može se nanositi i na lice i telo. Formulisan je za bolji život osetljive kože kod cele porodice, od beba do starijih. Njegova efikasnost potvrđena je kliničkim ispitivanjem brenda u kom je 82 odsto pacijenata tvrdilo da nakon jednog meseca upotrebe Lipikar Baume AP+M nemaju vraćanje simptoma oboljenja.* Nešto kraća, dvonedeljna klinička ispitivanja na 51 osobi (odrasli i deca) su pokazala da  je svrab umanjen za čak 41 odsto. Smanjenjem svraba poboljšan je i kvalitet života, te je tako 42 odsto pacijenata izjavilo da je gubitak sna smanjen za 42 odsto**.

Zanimljive činjenice o zaštitniku naše kože

  • Mikrobiom kože teži koliko i naš mozak: Ova težina iznosi neverovatnih 1,5 kilograma i sastoji se od milijardi nevidljivih mikroorganizama koji neumorno rade za naš organizam
  • Raznovrsnost bakterija čini vašu kožu zdravom: Nijedna bakterija nije sto odsto dobra, niti sto odsto loša. Ono što je važno jeste da bakterije budu u ravnoteži međusobno, i u ravnoteži sa ćelijama kože na kojoj se nalaze.
  • Mikrobiom kod bebe, deteta i odrasle osobe ima potpuno različit sastav: Deca od 0-6 meseci imaju samo tri vrste bakterija: streptokoke, stafilokoke i korinebakterije. Od 6 meseci do godinu dana, njihov broj se udvostručuje, a u periodu između dve i 12 godina, pored bakterija, deca postaju domaćini i drugim mikroorganizmima: virusima i gljivama. Sa druge strane, kod odraslih osoba, bakterije se grupišu u rodove.

Mikrobiom – autentičan potpis naše kože

Već smo istakli da mikrobiom koji čini 100 milijardi mikroorganizama, nastoji da održi povezanost i ravnotežu između svi njih i to kod svake osobe posebno. Zamislite samo činjenicu da na svetu ima više od 7 milijardi ljudi, isto toliko je mikrobioma. Kako je to moguće i zašto se razlikuju objašnjava dr Škiljević: „Raznovrsnost mikrobioma zavisi od pola, uzrasta, od zone kože u kojoj se uzima uzorak, od spoljašnje sredine, klime, geografskih faktora, imunog sistema domaćina, njegove genetike i životnog stila, odnosno posla koji obavlja, higijenskih navika itd“.

Iako su nam mikrobiomi različiti, nega nam je ista

Svoje iskustvo u pronalaženju nege za svoje najmilije i najmlađe članove porodice koji imaju problema sa atopijom kože, sa nama su podelile i mame čiju su iskrenost na Instagramu zavoleli mnogi.

Milena Kostić po zvanju je inženjer u menadžmentu, a simpatije svojih pratilaca stekla je kao petostruka mama i pokretač bloga Mama iz magareće klupe kako glasi i ime profila na Instagramu. Njeno dvoje dece suočava se sa problemom atopične kože,a Milena se trudi da im olakša život i prati nova saznanja o ovom oboljenju, tako je došla do pojma mikrobiom.

„Većina nas zna da na površini kože živi mnoštvo organizama, te da ona nikad nije sterilna.  Sve te bakterije, virusi i gljivice čine mikrobiom. Neke od njih su dobri momci, neke ne. I kakvo stanje će biti sa kožom, u mnogome zavisi od te ravnoteže. Možda genetiku ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na neke navike i okolnosti“, zaključuje Milena i dodaje da su njeni mališani zahvaljujući proizvodima sa prebiotičkim svojstvima duži period bez tegoba.

Dolores Milošev Erdeg i reči zdrava priča su neodvojivi deo njene ličnosti, nekadašnju emisiju i ljubav prema novinarstvu pretočila je u Zdravapricabydolores što je nick name njenog Instagrama. Mama devojčice i tek rođenog sina za negu bira La Roche-Posay proizvode.

„La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M mleko za telo je naš izbor već godinama, jer ga koža brzo upije i mogu odmah posle nanošenja, da obučem pantalone i krenem na posao, dok sa druge strane dobijem negovanu kožu. Moja deca takođe, od rođenja pokazuju najbolju toleranciju na Lipikar i Cicaplast linije proizvoda”, kaže nam Dolores.

Još jedna mama koja je potražila stručno objašnjenje za svoju kožu i opredelila se za brend La Roche-Posay je Jasmina Tarbuk. Svojim profilom poručuje nam da je jedna od nas – majka, ćerka, supruga, poslovna žena, kuvarica.

„Analizom mog zdravstvenog stanja od strane stručnjaka saznala sam da imam veoma loš imunitet kože. Da, koža ima imunitet. U moru informacija koje stižu do mene, počela sam da istražujem više pojam mikrobioma i to koliko je on važan za očuvanje kože. Kao neko ko duži period vodi bitku za zdravu i negovanu kožu saznala sam da je ključno da mikrobiom bude u razvnoteži jer upravo ta neravnoteža mikrobioma dovodi do oboljena kože kao što su na primer atopijski dermatitis, akne i slično“, objašnjava nam Jasmina i oktriva da bira proizvode koji sadrže prebiotike poput Lipikar linije brenda La Roche-Posay.

Neravnoteža mikrobioma može nastati usled neadekvatne nege kože, ali i kao posledica nezgode, usled čega mikrobiom može da utiče na proces stvaranja ožiljka. Da bismo to predupredili i pomogli zaštitiniku kože – mikrobiomu, da odgira ključnu ulogu u štićenju kožne barijere treba birati negu koja  će održati ravnotežu mikroorganizama, trenutno je umiriti i sprečiti povratak pogoršanja kože.

Dodatne informacije o mikrobiomu i proizvodima brenda možete pronaći na La Roche-Posay sajtu i u sledećem tekstu.

O BRENDU LA ROCHE-POSAY

La Roche-Posay preporučuje 90 000 dermatologa širom sveta***, a njegova misija je da pruži bolji život osobama sa osetljivom kožom. Brend La Roche-Posay osnovao je farmaceut 1975. godine, a sada je prisutan u više od 60 zemalja. Nudi jedinstvenu liniju proizvoda za dnevnu negu svih tipova kože i promoviše dobre prakse nege kože koje su prilagođene svim kožnim problemima. Brend je, zbog njenih antioksidativnih i umirujućih svojstava, razvio formule sa ekskluzivnom vodom bogatom selenom, koja se upotrebljava i u La Roche-Posay termalnom centru. Proizvodi se razvijaju pomoću pažljivo odabranih sastojaka koji se mešaju u optimalnim koncentracijama. Uz to, proizvodi brenda La Roche-Posay podvrgnuti su strogim kliničkim testiranjima, kako bi se utvrdilo koliko su efikasni i sigurni za upotrebu, čak i na osetljivoj koži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *