Nekategorizovano

Nije teško biti fin

Kultura ponašanja, lepi maniri, ljubaznost, poštovanje i društvene veštine stiču se u najranijem periodu života i predstavljaju važan segment u dečijem razvoju. Da bi deca adekvatno formirala svoju ličnost i kako bi se lakše uklopila u društvo, potrebno je da imaju jasno definisana pravila i očekivanja.

Kako deca uče?

Mališani najbolje uče posmatranjem i imitacijom osoba iz svog okruženja. Posebno je važno da roditelji i vaspitači ličnim primerom podstiču dete na lepo ponašanje, poštovanje dogovorenih pravila, pomaganje ljudima oko sebe i ljubazan način ophođenja prema drugima.

Proces učenja u najranijem uzrastu u velikoj meri oslanja se na igru. Kroz zamišljene situacije deca najbolje uče o odnosu sa drugima i svojim postupcima.

Kako bi se deca pravilno postavila u socijalnoj interakciji, neophodno je razgovarati sa njima, objašnjavati im svoje postupke i analizirati ponašanje drugih ljudi. Iako možda mališani ne razumeju baš sve, mnogi postupci koje vide ostaju im urezani u sećanju.

Kako podsticati lepo ponašanje kod dece?

Mališani imaju prirodnu potrebu da se uklope u okruženje u kome odrastaju. Dete se oseća sigurno u sredini u kojoj su pravila poznata, jasna i dosledna. Deca koja pohađaju Predškolsku ustanovu HAPPY KIDS su unapred upoznata sa pravilima ponašanja u svakom od centara interesovanja. Poznavanje ovih pravila dovodi do njihove samoregulacije postupaka. Prelazeći iz jednog centra interesovanja u drugi, deca razvijaju samodisciplinu. Osim pravila ponašanja u prostorijama, decu učimo kako da se ponašaju u toku aktivnosti. Zbog prisustva druge dece u kolektivu, mališani lakše prihvataju i poštuju pravila nego što to čine kod kuće.

Kroz igranje mališani na zabavan način usvajaju lepe manire. Iz odnosa sa vršnjacima grade se kultura govora, poštovanje, govorne veštine, kao i socijalne osobine. HAPPY KIDS drugare svakodnevno učimo da budu fini i prijateljski nastrojeni prema drugima, kao i da razumeju zbog čega nam je to važno. Sa decom razgovaramo na stručan i posvećen način, a najvažniji deo učenja o lepom ponašanju predstavlja praktičan rad, koji ostvarujemo kroz realne situacije u vrtiću.

Dobra osnova u detinjstvu predstavlja ključ za kasniju uspešnu nadogradnju čovekove ličnosti. Zato je potrebno da se trudimo da svojim primerom pokažemo deci kako se ponašaju kulturni ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *