Nekategorizovano

U rezidenciji ambasadora Indije: Između tradicije i modernog

U novogodišnjem intervjuu Nj.E. ambasador Subrata Batačardži i njegova supruga Soma Batačardži govorili su o svom životu u Srbiji, gde vide sličnosti, a gde razlike između Srba i Indijaca, kao i koje su začine poneli iz Indije i koji im je omiljeni recept uz koji njihova porodica uživa.

Nj.E. sa suprugom
foto: Aleksandar Jovanović

AHA: Kada je u pitanju hrana, i Srbija je zemlja začina. Šta je ono što volite da jedete u Srbiji, a šta je ono što ste doneli iz svoje zemlje?

Nj.E. ambasador Subrata Batašadži: Srbija ima odlične mlečne proizvode. Indijcima bi se dopalo srpsko mleko, kao i jogurt, sir, pavlaka itd. U nekim delovima Srbije koriste papriku za pravljenje kiselih paprika i ljutih jela. Ovo je veoma slično onome što mi imamo u Indiji. S vremena na vreme, uživam i u srpskom vinu, posebno uz pečeno meso. Iz Indije sam doneo puno začina, indijski čaj i indijski basmati pirinač dugog zrna, šafran, da navedem samo par stvari.

AHA: Žene u Indiji su poznate po vrhunskoj lepoti,  nezi,  stilu,  ukusu. Otkrijte nam u čemu je tajna?

g-đa Soma Batašardži: Indija je ogromna i stilovi se razlikuju širom zemlje, ali ljudi uglavnom vole da nose odeću živih boja. Ima različitih fizionomija i boja tena pa se mi generalno trudimo da istaknemo individualnu lepotu. Žene koriste kađal (kajal) olovku za oči, kako bi se zaštitile od zlih očiju. Veliki značaj se pridaje i zdravoj ishrani koja doprinosi prirodnoj lepoti. Mnogi Indijci su vegetarijanci, a nevegetarijanci takođe koriste dosta povrća u svojoj ishrani. Osim toga, Indijci primenjuju ajurvedske preporuke kako bi poboljšali kvalitet ishrane. Jedan takav primer je haldi dud (Haldi Doodh), poznat i kao zlatno mleko na Zapadu. Mnogi lndijci vežbaju jogu i praktikuju meditaciju kako bi osnažili svoje mentalno zdravlje.

Ceo intervju možete pročitati u 27. Novogodišnjem broju Aha Magazina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *