Nekategorizovano

ODRŽANA PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA TEMU PREDŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Danas je održana prva Međunarodna akreditovana konferencija u oblasti predškolskog obrazovanja, u organizaciji predškolske ustanove „Happy kids“ i MIB iz Ljubljane, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije i Centra za stručno usavršavanje Kikinda.

Dr Milan Pašić

„Briga za zdravlje i bezbednost dece, zaposlenih i roditelja, zajedno sa  aktivnostima predškolskih ustanova koje podržavaju radost igre i učenja, osećanje zajedništva i pripadnosti, ostaje značajan izazov i primarni cilj i u vreme pandemije virusa Kovid 19“, rekao je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić koji je otvorio današnju konferenciju.

Pašić je ocenio da su zaposleni i ovog puta pokazali zavidan nivo profesionalizma, odgovornosti i spremnosti da svojim angažovanjem daju važan doprinos zajedničkim naporima u borbi protiv epidemije.

„Današnja konferencija je prilika za razmenu iskustava i znanja među domaćim i inostranim stručnjacima i pravo mesto za stvaranje konstruktivnih ideja i planova za buduću saradnju i rad na unapređivanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, dodao je Pašić.

 Tatjana Rackov Sinadinović, direktorka Predškolske ustanove „Happy kids“ istakla da je: „velika i nesvakidašnja privilegija biti u društvu najboljih, a mi se danas ovde nalazimo u društvu naučne elite srpskog predškolstva, što daje poseban značaj ovoj konferenciji“. Dodala je i da moderan vrtić 21. veka mora biti kompletan servis porodice u čijem je središtu dobrobit deteta, a od stručnjaka koji rade sa decom se očekuje fleksibilnost, inovativnost i kompetentnost. Ova konferencija dokazuje da je otvoreni dijalog i saradnja javnog i privatnog sektora predškolstva važan nosilac unapređenja rada i osnaživanja zaposlenih sa ciljem stvaranja boljih budućih generacija i uspešnijeg društva.

Konferenciji je prisustvovalo oko 70 istaknutih predavača i oko 300 učesnika iz zemlje i regiona. Tokom jednodnevnog programa, predavači iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Italije i Velike Britanije predstavili su svoja znanja, iskustva i primere dobre prakse u okviru ključnih tema iz ove oblasti: izazova rada sa decom predškolskog uzrasta, izazova rada sa roditeljima, izazova u upravljanju vrtićima i posebno u vreme epidemije Kovid 19.

Posebno dobre reakcije učesnika izazvalo je predstavljanje nove programske koncepcije u predškolskim ustanovama sa osvrtom na nove osnove predškolskog programa „Godine uzleta“. Tokom konferencije viđene su i neke nove primene moderne tehnologije u radu sa decom predškolskog uzrasta. Učesnicima su predstavljene i metode regulacije stresa – tema aktuelna u savremenom društvu, a posebno  u periodu pandemije virusa kovid 19. Veliki broj pitanja imalo je izlaganje na temu poslovne komunikacije i prevazilaženja generacijskog jaza u radu predškolske ustanove.

Prilikom zaključivanja konferencije organizatori PU HAPPY KIDS i MIB iz Ljubljane najavili su drugu zajedničku konferenciju na temu Integracija i inkluzija u vrtićima – izazovi i iskustva, čija je realizacija planirana u martu 2022. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *