Nekategorizovano

Media Brunch

Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, povodom obeležavanjea 20 godina delovanja u Srbiji u četvrtak 28. 10. 2021. održala je prvi Media Brunch na kome je učestvovala i nova direktorka misije USAID u Srbiji, gđa Suzan Fric.

Dvadeset godina stvaramo zajedno

Prva online konferencija za medije tzv. Media Brunch organizovana je povodom 20 godina rada i stvaranja USAID-a u Srbiji. Ovom prilikom su predstavnici USAID-a, zajedno sa partnerima i predstavnicima medija, napravili osvrt na brojne projekte koji su tokom dve decenije realizovani širom Srbije. Događaju su prisustvovali i nova direktorka misije USAID-a u Srbiji, gđa Suzan Fric (Susan Fritz), gđa Šenli Pinčoti (Shanley Pinchotti), direktorka USAID kancelarije za demokratski i ekonomski rast, kao i neki od najuspešnijih preduzetnika čije ideje su ostvarene u okviru projekata saradnje u raznim oblastima.

Domaćini druženja su bili popularna tv voditeljka Kristina Radenković i Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, koji je tom prilikom prikazao kako se prave popularne američke palačinke po originalnom receptu, a učesnici su se zasladili i tradicionalnim palačinkama spremljenim kao poseban specijalitet, sa suvim šljivama. Kroz kulinarske majstorije je na taj način prikazano kako dva naroda dele običaje, tradiciju i zajednički stvaraju nove uspehe.

Skup je održan u susret obeležavanju velikog jubileja USAID-a na međunarodnom planu, odnosno šezdesete godišnjice od osnivanja USAID, Američke agencije za međunarodni razvoj, koja je prisutna u više od 100 zemalja širom sveta. Ova organizacija se zalaže za razvoj demokratskih društava, unapređenje životnih uslova, smanjenje siromaštva i napredak ka održivom razvoju.

U periodu od 2001. godine do danas, Američka agencija za međunarodni razvoj je uložila gotovo 900 miliona dolara kako bi, kroz brojne projekte, podržala ekonomski i demokratski razvoj Srbije. U prethodnih dvadeset godina, Vlada SAD je obezbedila podršku Srbiji u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde dolara, dok su američke kompanije istovremeno uložile preko četiri milijarde dolara na našem tržištu.   

„USAID sa velikim ponosom obeležava ovaj važan jubilej kojim slavimo dvadeset godina partnerstva između američkog i srpskog naroda. Veoma se radujemo promenama koje su obeležile prethodne dve decenije i podržavamo reforme sprovedene u svim segmentima društva. U partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva, misija USAID-a je realizovala hiljade projekata u svim krajevima Srbije, kako bismo pomogli ljudima da ostvare pozitivne promene, svoje ideje sprovedu u delа, stvore nova radna mesta i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. Istovremeno, nastavljamo da podržavamo put Srbije ka snažnom ekonomskom razvoju, demokratskim procesima na Zapadnom Balkanu i evropskim integracijama. Nastavljamo da zajedno stvaramo”, rekla je gđa Suzan Fric, direktorka misije USAID u Srbiji.

Programi koje USAID sprovodi u Srbiji doprinose većoj konkurentnosti privrede, osnaživanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i unapređenju javne uprave kako bi na najbolji način bila servis građana. Istovremeno, značajno polje delovanje predstavlja podrška medijima i civilnom društvu.

Važno je istaći i podršku USAID-a u naporima za unapređenje javnog zdravlja, jer je svaki život važan za Srbiju. Samo u borbu protiv epidemije KOVID-19, u prethodnih godinu i po dana, uloženo je više od devet miliona dolara. Pomoć nije izostala ni u periodu razornih poplava koje su zadesile našu zemlju pre nekoliko godina.

Današnje jedinstveno druženje je prvo u nizu aktivnosti kojima USAID slavi uspešan dvadesetogodišnji rad u našoj zemlji, a to je ujedno i početak kampanje pod nazivom „Zajedno stvaramo“, kojom ćemo se podsetiti na mnogobrojne uspešne primere saradnje i zajedništva između dva naroda.

Skupu su se pridružili predstavnici lokalnih medija iz raznih krajeva Srbije, zajedno sa predstavnicima velikih medijskih kuća na nacionalnom nivou. Među preduzetnicima čije su inovativne ideje pretočene u delo uz podršku USAID-a, nalaze se i Nataša Rašković, izvršni direktor i osnivač firme Pro.Tok21 iz Smedereva, Vuk Nikolić, osnivač start-ap kompanije Truck Track i Dejan Milijanović, direktor kompanije Desing, koji su govorili o svojim iskustvima u toku ove saradnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *