Nekategorizovano

Kako negovati kožu po dermatološkim principima: OTKRIVAMO VAM 5 NAJBOLJIH DERMATOLOŠKIH SAVETA

Nega kože poslednjih godina postala je ne samo imperativ, već i baza anti-aginga, ali i suportivna terapija mnogim hroničnim oboljenjima kože. Kako bismo negovali kožu, na pravi način, a od proizvoda izvukli maksimum, važno je pratiti relevantne izvore, ali i zapamtiti da je svaka koža individualna, i da je kao takvu treba i negovati.

Uvek je najbolje obratiti se stručnjaku za najbolji savet, a mi smo to uradili umesto vas. Kontaktirali smo dr Jovanu Majstorović, koja završava pripravnički staž na VMA i koju očekuju i postdiplomske studije. Provela je četiri godine na specijalizaciji iz Dermatovenerologije, na Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Srbije. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, Internacionalnog udruženja dermoskopista, Svetskog udruženja estetske i anti-aging medicine i mnogih drugih domaćih i stranih udruženja. Do sada je objavila preko deset naučnih radova. Smatra da je lepa koža, spoj zdravlja, nege ali i duhovnog zadovoljstva. A evo šta izdvaja kao ključne savete. 

Spec. dr med. Jovana Majstorović
Specijalista Dermatovenerolog

SAVET BR. 1: DERMATOVENERLOŠKI PREGLED TREBA RADITI JEDNOM GODIŠNJE 

Dermatovenerološki pregled, predstavlja deo zdravstvene higijene, kada specijalista, pregleda kožu, ali i njene adnekse, što su nokti i kosa. Ovim pregledom se uočavaju promene, određena stanja, ali i radi rutinski pregled mladeža, koji predstavlja najbolji vid prevencije od karcinoma kože. Ukoliko je sve kako treba, redovne kontrole treba raditi jednom godišnje, a ako postoji neki problem koji se prati i tretira, onda i češće. 

SAVET BR. 2: DERMATOVENERLOŠKI PREGLED JE UVOD U ADEKVATNU RUTINU NEGE 

Pored toga što se pregledom kože, zapažaju patološke promene, adekvatan pregled kože podrazumeva i procenu stanja i kvaliteta kože, i nosi sa sobom preporuke za individualne rutine nege, kako kože lice, tako i tela. Važno je napomenuti da mnogi proizvodi, koji su po svom sastavu izuzetno kvalitetni, neće ispoljiti svoje dejstsvo ili će čak i naštetiti vašoj koži ukoliko ih primenjujete neadekvatno ili ih loše kombinujete. Takođe, koža menja svoje karakteristike sa godinama, godišnjim dobima, ali i našim psihološkim stanjima, stoga je neophodno s vremena na vreme, re-evaluirati postojeće rutine. Ne treba zaboraviti da je naša koža, najveći organ i da kada se negujemo, ne zaboravimo na sve njene delove. Naše ruke, stopala, ali i koža tela, zahtevaju podjednako ljubavi, koliko i koža lica!

SAVET BR. 3: IDEALAN PLAN PROCEDURA JE SPOJ VAŠIH ŽELJA I PROCENE LEKARA 

Pored klasične nege, koja podrazumeva upotrebu kozmetičkih preparata u kućnim uslovima, moderna medicina nam pruža, različite minimalno invazivne procedure, koje nam dodatno pomažu da dubinski negujemo našu kožu, ali i korigujemo sve one nedostatke koji se kroz vreme na njoj pojavljuju. Jako je važno imati plan procedura, koje će pratiti vaše želje, ali i biti u skladu sa vašim mogućnostima. Takođe, ovaj plan mora biti individualno skrojen, jer svaka koža ima svoje zahteve. 

SAVET BR. 4: SVETO TROJSTVO KUĆNE RUTINE 

Svaka adekvatna kućna rutina, mora da bude sastavljena od tri bazična koraka, dok su ostali koraci tu, da ponude rešenje za ciljane problem. Prvi korak je adekvatno čišćenje lica, koje se sprovodi sa adekvatnim blagim umivalicama, koje moraju da otklone sa Vaše kože sve prljavštine, ali da je pritom ne oštete. Drugi korak je hidratacija, koja vraća koži vlažnost, ali je i štiti od dejstva spoljašnjih faktora. Treći obavezan korak je zaštita od sunca, koja je osnova rutine, svakoga ko želi da sačuva svoju kožu zdravom i mladom. 

Dodatni koraci u nezi?

Pored osnove, u zavisnosti od tipa, ali i potreba kože, na raspolaganju su nam različite vrste antioksidativnih, hidrantnih, eksfolijativnih seruma, esencija, ali i ciljanih tretmana za hiperpigmentacije, akne, ali i bore. 

Šta je osnova profesionalne rutine?

Baza profesionalne rutine su takozvane “skin quality” procedure , koje podrazumevaju hemijske pilinge, mezoterapiju, biorevitalizaciju i stimulatore kolagena.Takođe dostupne su i metode regenerativne medicine kao što su PRP i PRF, microneedling, lasersko tretiranje kože, ali i korektivne metode, svima poznatije kao Botulinum toksim( Botox) i Hijaluronski fileri. 

SAVET BR. 5: KORISTITE KVALITETNE I ISPITANE PROIZVODE 

Preporuka dr Jovane su CeraVe proizvodi. CeraVe je dermatokozmetski brend koji je osnovan u saradnji sa dermatolozima, kako bi pomogao da se ojača lipidna barijera kože, koja kada je oštećena je kriva za mnogobrojne probleme, od suve iziritirane kože koja svrbi, do različitih upalnih procesa od kojih su nam najpoznatiji akne i rozacea. Tajna CeraVe Brenda je u tri esencijalna ceramide, ali i izuzetno popularnoj mVE tehnologiji, koja postepeno otpušta sve važne sastojke, tako hidrirajući vašu kožu tokom celog dana. 

Jutarnja CeraVe rutina

  1. Umijte se blagom hidratantnom CeraVe emulzijom
  2. Stavite hidratantnu kremu sa faktorom 25+
  3. Namažite telo CeraVe hidratantnim losionom
  4. Namažite ruke CeraVe hidratantnom kremom za ruke

Večernja CeraVe rutina

  1. Umijte se penušavom CeraVe umivalicom
  2. Stavite CeraVE PM kremu
  3. Namažite telo CeraVe hidratantnom kremom
  4. Namažite stopala CeraVe hidratantnom kremom sa salicilnom kiselinom

Ukoliko redovno budete primenjivali ove savete, nema potrebe da se plašite godina, starenja, niti bilo čega što nosi vreme. Unošenjem zdravih rutina u vaš život i vi postajete zdravija osoba, koja gleda na svet sasvim drugačije, jer zrači posebnim samopouzdanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *