Nekategorizovano

Odgovori na pitanja koja niko ne sme da pita: Taboo dnevnik

Skoro 94% ispitanika smatra da je edukacija mladih o seksualnom zdravlju izuzetno bitna!

Dvadeset prvi vek – vreme naprednih tehnologija, pametnih uređaja, interneta, gugla, električnih automobila, robot usisivača… I pored svih blagodeti koje nam moderno doba u kojem živimo nudi, živimo u društvu sa veoma mnogo tabu tema, a jedna od njih je zasigurno i nažalost seksualna edukacija. 

Tome su na kraj želele da stanu tri srednjoškolke i njihova mentorka pokretanjem projekta Taboo dnevnik, koji na zanimljiv način predstavlja korisne informacije o polnim bolestima i seksualnom odnosu

Ovaj kreativni i prvenstveno edukativni projekat (GDE PROFIL) za samo godinu dana postojanja beleži zadivljujuće brojke: stručna lica su dosad odgovorila na preko 10 hiljada poruka pratilaca, mahom putem društvene mreže Instagram, mada se pitanja mogu postavljati potpuno anonimno na stranici taboodnevnik.rs.

To nam govori ne samo o količini neznanja koja vlada među omladinom ali i koliko mladi ljudi imaju potrebu da o “tabu” temama razgovaraju sa stručnim licima.

Statistike zabrinjavaju

Projektu taboodnevnik prethodila je anonimna anketa oko 700 srednjoškolaca, čiji su rezultati bili nadasve poražavajući. Od 700 ispitanika samo devet odsto razgovara sa roditeljima na temu seksualnog obrazovanja, a 65 odsto njih bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. 

Čak 60 odsto ispitanika nikada nije bilo kod lekara radi provere reproduktivnog zdravlja, dok skoro svi, njih 94 odsto, smatraju da je edukacija mladih o sekusalnom zdravlju izuzetno bitna. Ove brojke samo su potvrdile ono što se odavno zna – mladi nemaju dovoljno znanja i informacija na temu seksualnog obrazovanja, a stariji ne čine mnogo da se to promeni. 

Tinejdžeri se ne susreću sa zidom ćutnje samo u školama, u kojima je edukacija na ovu temu oskudna ili nepostojeća. Veći problem ih čeka kod kuće, gde se o temi polnih bolesti i seksualnog odnosa retko gde otvoreno i na pravi način govori. To donosi veliki problem u budućnosti, kada tako neupućena omladina stupa u seksualne odnose bez trunke odgovornosti i bez svesti o riziku koji nezaštićeni seksualni odnosti mogu doneti. 

Ideja o nastanku ovako edukativnog projekta upravo jeste edukacija, informisanje i podizanje svesti o polnim bolestima kao i normalizacija razgovora o seksualnim odnosima sa zdravstvene i psihološke strane.

Neznanjem do raka grlića materice

Svaka dvadeset peta osoba na svetu susrela se bar jednom u životu sa nekom polnom bolešću. Na dnevnom novu se širom sveta javi čak milion novih seksualno prenosivih infekcija, a na godišnjem nivou se razvije više od 376 miliona novih slučajeva infekcija hlamidije, gonoreje, trihomonijaze i sifilisa. U Srbji je prilično sličan slučaj. Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest, a jedan od razloga za ovu pojavu je i taj što vrlo često ne mora davati nikakve simptome kod obolelog i otkriva se tek u poznom stadijumu. Takođe, važno je istaći da skoro svaka seksualno aktivna osoba tokom života može biti inficirana HPV virusom, što kasnije može dovesti do raka grlića materice. 

Taboo_dnevnik koriste i mladi i stari 

Zanimljiva je statistika prema kojoj tabo_dnevnik, koji je napravljen za tinejdžere i mlađu populaciju, uveliko koriste osobe uzrasta od 25 do 35 godina. Omladinu najviše zanima kako se prenose polne bolesti, da li mogu dobiti polne bolesti samo vaginalnim odnosom, kako da pristupe u razgovoru sa partnerom kada je u pitanju korišćenje kondoma i generalno zaštita. Takođe, neretka su i pitanja o tome kako biti prisutniji u odnosu.

Projekat podržali mediji i javnost

Tabu je zbog svog zanimljivog pristupa ozbiljnim temama dobio veliku pažnju medija – beleže gostovanja na televizijama, portalima, novinama. Iako su velikim delom zaslužni za seksualno osvešćenje omladine Srbije, planovi tima koji stoji iza ovog projekta su nastavak razotkrivanja mitova o polnim bolestima i deljenje korisnih informacija o seksualnim odnosima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *