Nekategorizovano

PROJECT1HOUR: OKOLINI TREBA NAŠA POMOĆ

Inicijativa #Project1Hour Volkswagen grupe poziva 660.000 zaposlenih u koncernu širom sveta da daju lični doprinos borbi protiv klimatskih promena. Na Dan planete Zemlje, koji je ove godine bio 22. aprila, zaposleni su jedan sat svog radnog dana posvetiti smišljanju načina kako da smanje svoj štetan uticaj na okolinu.

ŠKODA je na čelu ekoloških inicijativa Volkswagen grupe. Češki proizvođač automobila već je sažeo svoje ciljeve održivosti u svojoj GreenFuture strategiji, koja sistematski smanjuje uticaj kompanije na okolinu od 2012. godine. ŠKODA predsednik uprave Thomas Schäfer sada je otkrio kako napreduje GreenFuture strategija i koje ciljeve je kompanija postavila za budućnost.

„Radi se doslovno o spašavanju planete“


Izvršni direktor Thomas Schäfer govori o inicijativi Project1Hour koju je pokrenula Volkswagen grupa za obeležavanje Dana planete Zemlje 22. aprila. U 2021. godini preko 250.000 zaposlenih učestvovalo je u oko 20.000 timskih radionica – najvećoj kampanji zaštite klime ikada u Grupi.

Gospodine Schäfer, zašto vam je ovaj projekt toliko važan?

Naučno je dokazano da se klima menja, a to će u narednim godinama umnogome uticati na našu planetu. Prosečne globalne temperature rastu; sve su češće prirodne katastrofe, uključujući poplave, suše i tornada. To je nešto što smo svi iskusili samo u protekloj godini. Jedno je jasno: još nije kasno preduzeti mere i usporiti ovu promenu. Međutim, to možemo da postignemo samo ako svako od nas aktivno doprinosi. Project1Hour podiže svest o ovim pitanjima i stoga je izuzetno važan. Reč je doslovno o spašavanju planete.

Koju ulogu igra održivost u ŠKODA AUTO?

Održivost je ključna komponenta naše NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030. I mi delujemo u skladu s tim. Prošle godine smo postigli velike uspehe na svim poljima. U procesu proizvodnje smo, recimo, uspeli da uštedimo 11.000 tona CO₂, a potrošnju vode smo smanjili za više od trećine. Nastavljamo da unapređujemo električnu mobilnost s našim popularnim modelima ENYAQ iV i ENYAQ COUPÉ iV koji, usput rečeno, takođe imaju lepe održive opcije, poput presvlaka za sedišta od recikliranih PET boca. Kako bismo pomogli da ostvarimo još veći napredak u održivosti u budućnosti, postali smo prva češka kompanija koja je osnovala eksterno veće za održivost. Ali, odluke i rezultati poput ovih nisu dovoljni sami po sebi – sledeći korak je da svako od nas pronađe načine da svoj svakodnevni profesionalni i privatni život učini održivijim.

Koje su vaše težnje za ovogodišnji Project1Hour?

Prošle godine učestvovalo je 15.000 Škodijana – trebalo bi tu brojku znatno nadmašiti. Što više ljudi učestvuje, to su diskusije življe i radionice produktivnije: Prošle godine su se formirale grupe za automobile, kupovale su se kafe u šoljicama za višekratnu upotrebu, a hrana na mnogim našim događajima prebačena je na proizvode iz lokalnih izvora – puno sjajnih, konkretnih rezultata! Jako sam uzbuđen zbog ovogodišnjih ideja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *