Film Umetnost

Dizni pomera granice? Mala sirena zna odgovor

Ovog proleća Dizni će otvoriti zavese svoje produkcije za publiku, golicajući nas tamo gde smo najosetljiviji (na mašti) najnovijim trejlerom, prikazanim u sklopu ceremonijalnog vikenda, tokom kog se održala 95. po redu dodela Oskara. Trejler prikazuje filmsku adaptaciju Male sirene, animiranog crtanog filma, koji je bio jedno od osnovnih ekranizovanih štiva iz Dinzijeve kuhinje, skoro svih devojčica tog doba. Te devojčice su sada mahom odrasle žene, sazrele i možda i same u društvu nekih novih, mladih naraštaja, žednih inspiracije i golicanja mašte. Za slučaj i da nisu, sve smo mi negde sačuvale tu devojčicu u sebi, koja i dalje rado ,,sedne“ da pogleda šta to novo Dizni ima da kaže. Ako ni zbog čega drugog, onda bar da bismo porušile sva ona besmislena stereotipska rešenja za životne situacije, koja smo popile zajedno sa podsticanjem kapaciteta za sanjarenje. Da li će nam Dizniovog puta isporučiti happy end u boljem ruhu? Pa, jednostavno rečeno: trejler obećava. Dakle, lik Ariel tumači mlada i talentovana Hali Bejli , dvadesettrogodišnja afro-amerikanka neverovatnih glasovnih sposobnosti. Ona je javnosti postala poznata kao deo R&B dua Cloe & Halle, koji je svojevremeno i Bijonse podržala. Ova mlada i talentovana umetnica će tumačeći lik Ariel, rame uz rame sa velikim glumačkim imenima i ,,pokazati šta zna“ od 26. maja, kada se očekuje da ovo filmsko ostvarenje ugleda svetlost dana. 

Lik kralja Tritona tumači genijalni Havijer Bardem. Kralj ili ne, ovaj oskarovac braniće boje samohranog oca jedne prilično buntovne i radoznale tinejđžerke, često se poštapajući onom čuvenom : ,,Dok god živiš pod mojim okeanom, poštovaćeš moja pravila“. A onda, kada Ariel odluči da su joj okeanski svodovi preniski, za savet će se uputiti poznatoj morskoj veštici Ursuli, u izvedbi sjajne Melise Makarti. A da među oskarovcima i velikanima u svom poslu nema sujete pri radu, već baš naprotiv, govori i sjajan muzički tim koji čine Lin Manuel Miranda, višestruko nagrađivan i priznat kompozitor, tekstopisac, glumac, pevač itd ( šta još može jedan čovek da bude, a da nije previše) i kompozitor pesama za originalno Diznijevo ostvarenje ,,Mala sirena“ iz 1989.godine, Alanom Mekenom, takođe oskarovcemDok još govorimo o zvuku, nije na odmet pomenuti da trejler odzvanja anđeoskom interpretacijom Hali Bejli čuvene pesme ,,Part of your world“. U filmu, lik princa Erika tumači glumac Đžona Hauer King, oko čijeg brodoloma se zakovitlava filmska drama, bazirana na priči Hansa Kristijana Andersena.

Po svemu najavljenom kroz trejler filma Mala sirenaDizni nas, sa obećavajućim imenima iz svog tima, vodi na svojevrstan ,,zaron“ posle kog niko neće ostati suv, pa čak ni oni, koji sve ovo budu pratili sa bezbedne udaljenosti, sa kopna. 

Tekst: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CptcEAvqGQE/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *