Lični razvoj Zdrave priče

5 dnevnih rutina za stimulans KREATIVNOSTI

Kreativnost je sposobnost data svakom čoveku. Dokaz za to su mladi ljudi iliti deca, koja je imaju na pretek. Kako se desi da tokom odrastanja neki od nas izgube vezu sa tim što nam je prirodno dato? Pa, jednostavno rečeno, kreativnost je kao mišić, koji kad se ne koristi, vremenom atrofira. Dobra vest je da, bez obzira na to koliko dugo i u kojoj meri se sposobnost kreativnosti izgubila, moguće ju je povratiti. Ona je sve vreme tu, u nama, čuči i čeka da joj se vratimo. Da ne dužim više: mi, u magazinu za kreativniji život smo napravili listu rutina, koje su nam od velike pomoći na ovom putu rekonekcije sa unutrašnjim, kreativnim varnicama. Podelili smo ih u tri grupe: TELO, UM I DUŠA. 

TELO: 

 1. Vežbe dubokog disanja, u kome je potrebno da aktiviraš i dijafragmu. 
 2. Istezanje, istezanje, istezanje. Svakog jutra, posle petnaest minuta istezanja, jasnije se vidi. 
 3. Započni dan nekim detox napitkom. Evo nekih predloga koje mi preferiramo: topla voda s limunom, sok od sveže ceđenog celera ili šolja tople vode sa limunom, kurkumom, cimetom i medom.
 4. Ishrana: savetujemo da ubaciš vremenske intervale u kojima ne konzumiraš mleko, mlečne proizvode, meso, mesne prerađevine, kao i namirnice životinjskog porekla. U tom periodu je značajno da unosiš mahunarke, zeleniš i sveže voće i povrće, kao i orašaste plodove. Šejkovi i sveže ceđeni sokovi su takođe poželjni. 
 5. Fizička aktivnost po sopstvenoj meri. Predlažemo da u svaki vid fizičke aktivnosti ulaziš postepeno, kao i u svaki pojedinačni trening ( ne zaboravi istezanje na kraju treninga). Evo nekih predloga: plivanje, trening snage, kardio trening, kegelove vežbe, pilates itd. Koji god da izabereš, zapamti da redovno menjaš rutinu vežbi koje praktikuješ. 

UM:

 1. Jutro bez telefona. Pokušaj, moguće je. 
 2. Čitanje. Upražnjavaj ovu aktivnost bar 30 minuta dnevno. Na primer, pred spavanje.
 3. Vođenje dnevnika. Za svaki vid organizacije, nezaobilazni moment je onaj kada ,,sve to“ staviš na papir. Tako je i sa organizacijom misli. Pa, pošto papir trpi sve, usudi se na ovaj korak, bez griže savesti. 
 4. Šetnja u prirodi. Divan metod, pomoću kog možeš da bistriš misli. Naravno, slušalice i korišćenje telefona ovom prilikom nisu poželjna opcija. Umesto toga, vežbaj prisutnost u momentu, kao i doživljaj i percepciju sveta oko sebe.
 5. Meditacija. Ovu stavku možeš praktikovati zajedno sa prethodnom. Što se kaže: ,,dve muhe, jednim udarcem“.

DUŠA: 

 1. Prazan hod. Ostavi prostor za nerađenje ničega, doslovno. Italijani, majstori za kreativnost na delu, imaju naziv za ovu aktivnost: ,,Il dolce far niente“. To nije slučajnost.
 2. U tišini se bolje čuje. Da li i ti vežbaš slušanje? Trebalo bi, bar s’vremena na vreme.
 3. Nešto novo i kreativno. Otisni se izvan svoje zone komfora, to uvek donosi lekovitost za posledicu. A za lekovitošću, đžogira i napredak. Predlažemo čas vajanja, slikanja, pevanja, sviranja nekog instrumenta ili čas kreativnog pisanja. Ovde je i te kako primenjiva i ona ,,u društvu je lakše“, pa se nemoj libiti da u neke od ovih aktivnosti uploviš u društvu. 
 4. Vežbe zahvalnosti. Ovu aktivnost preporučujemo 3X5min na dan, najmanje. Tokom praktikovanja ove tačke ( mada to važi za sve tačke ove liste) vrlo je važno da ih radiš osvešćeno i iz srca. 
 5. Molitva. 

Na posletku bismo dodali uputstvo za upotrebu: pokušaj da sebi ne dozvoliš slobodu prekidanja započete rutine, bar prvih 21 dan. Ukoliko ne uspeš, pokušaj ponovo. 

SREĆNO!

Tekst: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/Co2cE9zNGpt/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *