Fashion & Beauty Modna pravila

Dior slavi boje i cveće – saznaj koje i zašto

U smiraj indijskog Holi festivala, koji slavi početak proleća, ljubav, pobedu dobra nad zlom i porodične vrednosti, a pod predvečernjom senkom Kapije Indije u Mumbaiju, Dior je u maniru raskošnog kolorita predstavio svoju Pre-Fall 2023 kolekciju. Ekskluzivni materijali upriličeni u jednostavne i svevremene krojeve inspirisane lokalnom kluturom i tradicijom, na Diorovoj reviji, odisale su orijentalnim amblemima i šarenolikim predstavama cveća.

 „Uvek se oduševim činjenicom da po dolasku u ove krajeve, na tebe stave ogrlicu od cveća i blagoslove te“, priznala je Marija Gracija Kjuri, koja je bila inspirisana tim istim cvećem u duhu proslavljanja tradicionalne saradnje i rada pariske modne kuće sa indijskom školom rukotvorina i tkanja tekstila oličenu u Diorovim modelima. Naime, saradnja Diorovih dizajnera sa ovom orijentalnom zemljom seže još iz vremena osnivača pariske kuće, koji je 1955. dizajnirao asimetričnu haljinu Soiree de Lahore inspirisanu sarijem. Revija predstavlja i svojevrsni omaž kultnom dizajneru Marku Bohanu, koji je svojevremeno priredio Diorove modne revije u Mumbaiju i Delhiju u aprilu 1962. (gde su modeli izašli iz aviona Er Indije noseći haute couture i cvetne vence). I na posletku, ova revija je i kruna koja sija i simbolizuje divnu saradnju ovog modnog giganta sa Chanakia ateljeom, kućom pod čijim krovom cveta ručni rad u vidu veza, tkanja i nizanja dijamantskih kristala na tkanine.

Tragom reči M.G.Kjuri scenografija i sami modeli odisali su predstavom i bojama pažljivo odabranog cveća i lokalnih amblema, komunicirajući jezikom simbolike. U te svrhe donosimo tumačenje nekih koje preovladavaju:

  • Žuta boja od nevena (ili indijskog karanfila)

Takođe se naziva i biljka sunca, jedno je od najčešćih cveća u Indiji i simbolizuje kreativnost, strast, pozitivnost i sreću. Svojim nijansama od limeto žute do intenzivne crvene, ovaj cvet pleni kako na modelima, tako i među cvetnim instalacijama scenografije.

  • Od hibiskusa, boja fuksije (mešavina nijansi ciklama i ljubičaste)

Prema hinduističkoj mitologiji, hibiskus je blisko povezan sa boginjom Kali, onom koja donosi životnu silu. Poreklom iz indijskih zemalja, ovaj cvet je snažno povezan sa ženstvenošću.

  • Cvet clitoria ternatea daje plavu boju

Na plavim otiscima pojavljuju se drugi svetovi, koji ističu životinje poput pauna, indijske nacionalne ptice, simbola veličanstvenosti i kraljevstva. U cveću indijske kulture, plava boja potiče od određene biljke koja se zove clitoria ternatea (ili cvet leptira graška), koja se uglavnom koristi u ajurvedskoj medicini.

  • Sve nijanse ljubičice

Maćuhica, cvet prisutan na raznim svetskim destinacijama (kod nas poznat kao trobojna ljubičica), takođe je veoma česta u Indiji. Intenzivnog karaktera, ljubičasta se takođe meša sa belom, kao u same ljubičice, koje često nose više boja.

  • Miris belog jasmina

Simbol ljubavi, opojan poput svog parfema, jasmin je amblem indijske kulture i u svetu. Često se koristi u kuhinji, ali se nosi i u kosi i daruje na poklon. Kao ljubav, čista i iskrena bela na Diorovim modelima, zatvorila je šou ispod Kapije Indije u Mumbaiju.

Tekst upriličila: Nevena Vujović

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CqfYBDAIfIP/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *