Film Ideje za njega Ideje za nju Inspiriši se Umetnost

Roadtrip : 5 filmova koji će te navesti na drumsku avanturu

Nakon što pogledaš bar jedan od ovih filmova sa naše liste, računaj na to da ćeš poželeti da sedneš za volan i otputuješ negde. Gde? Pa, to zapravo zavisi od nekoliko faktora: vreme, buđžet, izbor partnera i automobila kojim ćeš se odlučiti da kreneš na svoju sledeću drumsku avanturu.

Zelena knjiga (2018)

Ovaj film je inspirisan istinitom pričom o turneji po jugu SAD-a jednog afro-američkog pijaniste klasične i đžez muzike i njegovog šofera.

Don Širli angažuje Frenka Valelongu, izbacivača italijanskog porekla, poznatog kao Toni Lip, kao šofera i telohranitelja, tokom osmonedeljne koncertne turneje po Srednjem Zapadu i Dubokom Jugu 1962. godine.

U početku, Don smatra Tonija neuglađenim, a Toni smatra Dona pretencioznim. Uprkos razlikama, oni razvijaju prijateljstvo dok se suočavaju sa stvarnošću Juga tog perioda, baždarenog prema okrutnim pravilima Džima Kroua.

Zelena knjiga pridružila se redovima filmova o putovanjima nagrađenih Oskarom za najbolji film, najbolji scenario i najbolju sporednu mušku ulogu.

Mala mis Sanšajn (2006)

Jedan od boljih komedija na temu putovanja svih vremena. Velika je verovatnoća da ćete se zaljubiti u Little Miss Sunshine i čudnu porodicu Huver.

Oliv je ambiciozna kraljica lepote, koju trenira njen deda, koji je nedavno izbačen iz svog doma za penzionere, zbog upotrebe nedozvoljenih opijata.

Oliv se kvalifikuje za izbor „Mala mis Sanšajn“, a porodica – uključujući njene roditelje, ujaka sa puno ličnih problema i polubrata, koji se zavetovao na ćutanje – putuje od Novog Meksika, do Kalifornije, da podrži Oliv.

I lični i putni neuspesi muče porodicu, ali oni nastavljaju sa izborom, samo da bi shvatili da Oliv, prilično obična devojka prema parametrima ovog izbora, nema šanse za kvalifikacije u više rangove istog. A i zašto bi i nadasve, da li bi, dete njenog uzrasta, trebalo biti deo ovakvih izbora, čije je samo postojanje, takođe pod znakom pitanja, u očima gledalaca, a kroz prizmu komičnog filtera.

Putovanje života (2017)

Godinama su Džon i Ela Spenser uživali u porodičnim putovanjima u svom kamperu, nazvanim ,,Tragač za dokolicom“.

Sada, Džon, penzionisani učitelj, pati od demencije, a Ela je i sama bolesna.

Uprkos savetu svojih lekara da miruju, oni kreću na poslednje putovanje u svom voljenom kamperu, od svoje kuće u Masačusetsu,pa sve do kuće slavnog književnika Hemingveja, na ostrvu Key West, na Floridi.

Kao što je slučaj sa mnogim parovima, bliski odnosi i bolesti otkrivaju kako ono najbolje, tako i najgore kod Džona i Elle.

Glavne uloge u ovom filmskom ostvarenju tumače dobitnica Oscara, Helen Miren i dvostruki dobitnik Zlatnog globusa, Donald Saderlend.

Za jedan dramsko-komedijski film o putovanju, ,,Putovanje života” će ostaviti značajan utisak na vas.

Kišni čovek (1988)

Kišni čovek nije samo jedan od najboljih filmova o putovanjima, već je i jedan od najboljih filmova svih vremena.

Prodavac automobila Čarli Bebit vraća se kući u Sinsinati, nakon smrti svog oca.

Tamo saznaje da ima starijeg, autističnog brata, po imenu Rejmond i da je njihov otac ostavio skoro sve svoje bogatstvo za Rejmondovu brigu.

Motivisan novcem, Čarli odjavljuje Rejmonda iz ustanove u koju je smešteb, da bi se vratio skupa s njim u Los Anđeles. Putovanje s jednog na drugi kraj države, zauvek će promeniti njihove živote.

Sporo napredovanje putovanja zbog Rejmondovih strogih rutina, daje Čarliju vremena da razume i ceni složenost života svog brata.

Put za dvoje (1967)

Mark, arhitekta, i Džoana Volas, njegova supruga, putuju kroz Francusku u svom kabrioletu, kako bi proslavili završetak građevinskog projekta.

Tenzije između njih dvoje su ipak jasne, i dok se kreću ka Sen Tropeu. Mark i Džoana se na ovom putovaju prisećaju zajedničkih uspomena, kako lepih, tako i indiskrecija.

Scene iz prošlosti su suprotstavljene diskusijama para o prethodnim događajima, koji su se desili na istom putu. Oboje su bili neverni i nesrećni, ali šta ih čeka u budućnosti?

Ako tražite stari film o putovanju, onda znate da vas sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi, čeka prava poslastica.

Tekst: N.V.

Naslovna Fotografija : https://www.instagram.com/p/CnWQxymOuW_/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *