Nekategorizovano

Majska lista knjiga

Imala sam plan, krajem aprila, da napišem kako je mesec maj, zapravo mesec raznih mogućnosti i da mi za pravo u takvoj tvrdnji, daje sam naziv. Međutim, nisam naslutila da te mogućnosti mogu poći (već sada)u toliko lošem pravcu, kao što je to bio slučaj u našoj voljenoj Srbiji, na samom svitanju maja. Jedan od naših i mojih minijaturnih, ali ipak (verujem značajnih)doprinosa u menjanju budućih događaja, je svakako insistiranje na čitanju. Zašto ? Pa, na to gledam na sledeći način, ovog maja naročito: čitanje je proces kroz koji imamo priliku da steknemo kapacitet za razmišljanje svojom glavom. Dakle, to je nešto poput priprema za maraton: gradiš kondiciju dan- po dan, trening- po trening, kilometar -po kilometar. Ovog puta, donosim preporuke za neke nove naslove, ali i za one koji nam odzvanjaju krajičkom uha, kao ostatak intenzivnih minulih marketing kampanja, za slučaj da ste ih propustili ,,prelistati“. Ko treba da čita? Pa, najpre mi odrasli, kao oni koji idu spreda i oni koji će jednog dana predati štafetu mlađima od sebe: red- po red, starnicu- po stranicu, knjigu- po knjigu.

OD SEDAM DO TRI

Momo Kapor

„Svako ko pročita ovu knjigu upitaće se, kada zaklopi njene korice, da li zaista živi život o kom je maštao ili je, pomiren sa sudbinom, pristao da bude ono što su drugi od njega očekivali.

Zbog toga Od sedam do tri nije samo priča o jednom promašenom životu već i poziv da se suočimo sa sopstvenim strahovima i prepustimo nepoznatom, bez strepnje i sa verom u srećan kraj.“

SVEŽA VODA ZA CVEĆE

Valeri Peren

Roman prepun emocija čije stranice spajaju priču o nemogućoj ljubavi, tragediji i beskrajnoj moći iskupljenja, knjiga koja će vas rasplakati i nasmejati, oda čudima običnih, sasvim jednostavnih stvari.

KĆERI SVETOG VASILIJA

LJiljana Habjanović Đurović

 

Još jedna istinita povest o ljudima i događajima vezanim za Ostrog i Ostroškog čudotvorca.

 

KA KUĆI PLIVAJUĆI

Debra Levi

Roman Ka kući plivajući, briljantna studija o ljubavi, otkriva kako su najrazornije tajne zapravo one koje krijemo od sebe.

MALI PRINC

Antoan de Sent Egziperi

…Kažete li im: „Dokaz da je mali princ postojao jeste to što je bio divan, što se smejao, što je želeo ovcu. Kad čovek želi ovcu, to je dokaz da postoji“, oni će slegnuti ramenima i smatraće vas detetom! Međutim, ukoliko im saopštite: „Planeta s koje je došao mali princ jeste asteroid B612“, biće zadovoljni i neće vam više dosađivati pitanjima. Takvi su oni. Ne valja se zato na njih ljutiti. Deca moraju mnogo toga da praštaju odraslima.

MOJA GODINA ODMORA I OPUŠTANJA

Otesa Mošfeg

Roman o usamljenosti, zavisnosti i mentalnom zdravlju, knjiga o potrebi za zaboravom i begom od bolnih uspomena, ali i svedočanstvo o daru jedne od najsmelijih savremenih američkih književnica koja ciničnim i duhovitim opaskama svoje antiheroine iznosi britku kritiku savremenog društva ogrezlog u konzumerizam.

DEČAK U PRUGASTOJ PIDŽAMI

Džon Bojn

Berlin, 1942. godina. 

Jednoga dana, Bruno se vraća kući i zatiče kućnu pomoćnicu kako pakuje njegove stvari u kofere. Njegov otac dobio je unapređenje i sada čitava porodica mora da se seli iz Berlina u novu kuću, u kojoj nema sa kim da se igra i nema čime da se zabavi. Međutim, pored kuće se nalazi jedna dugačka, visoka ograda iza koje žive neobični ljudi u prugastim pidžamama.

Bruno želi da postane istraživač kada poraste i zato traga za novim avanturama. Tako upoznaje jednog dečaka, vršnjaka koji živi sa druge strane ograde, a neobično i iskreno prijateljstvo odvešće ga u jedan za njega potpuno nepoznat svet.

A vi – vi ćete poći na nezaboravno putovanje sa Brunom i, pre ili kasnije, stići ćete sa njim do ograde. Nadamo se da nikada nećete morati da preskačete takvu ogradu.

Tekst: N.V.

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/Cq7WhSZOSlQ/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *