Nekategorizovano

Mala škola bontona/Kako se sluša koncert

Nova sezona edukativnog programa Mala škola bontona/Kako se sluša koncert počinje u subotu 30. septembra, kada će na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine nastupiti mladi saksofonisti.

Ciklus Mala škola bontona/Kako se sluša koncert, koji organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, namenjen je najmlađoj publici i njihovim roditeljima.

Voditelj ovog jedinstvenog programa je Miloš Milovanović, koji je po obrazovanju muzičar, a po zanimanju televizijski voditelj i deci poznato lice. On na veoma specifičan i originalan način decu vodi kroz ovaj program.

Uz Milovanovića, mališani saznaju istoriju Kolarčeve zadužbine, nauče kada se i zašto aplaudira, šta piše u programu, kako se treba ponašati na koncertu i u jednoj instituciji kulture, šarmantno im prenese podatke iz istorije muzike i zajedno sa njima pravi opuštenu i prijatnu atmosferu na programu.

Na predstojećem koncertu, koji je deo serije koncerata Mini SAXperience, mališani će imati priliku da saznaju sve što ih zanima o saksofonu.

Banda saksofonista je oformljena 2014. godine pod mentorstvom profesora Milana Savića, sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja. Nakon nekoliko godina veoma aktivnog koncertriranja, Banda saksofonista je izrasla u sastav sa atraktivnim i raznovrsnim repertoarom. Jedinstveni su po kratkim i iznenadnim nastupima na otvorenom koji doprinose popularizaciji saksofona među širom publikom. Ovakvi “fleš mob” nastupi: na Cvetnom trgu, ispred Kulturnog centra Beograda, ispred Francuskog instituta u Beogradu, u klubu Svratišta za decu u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i uvek izazivaju veliko interesovanje kod publike.

Osim nastupa na otvorenom, ovaj sastav nastupa i u okviru koncertne serije Mini SAXperience koja se tokom cele godine održava na različitim lokacijama u Beogradu: u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u Kulturnom centru Beograda, U.K. Parobrod i posvećena je našoj najmlađoj publici. Na ovaj način deca imaju priliku da čuju i vide ove izvrsne saksofoniste i nauče nešto novo o ovom zanimljivom instrumentu. Banda saksofonista izvodi transkripcije kao i muziku originalno pisanu za kvartet saksofona i na svom repertoaru ima veliki izbor ozbiljne, džez i popularne muzike.

Program počinje u subotu u 11 sati, a ulaznice, po ceni od 300 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca. 

Tekst: N.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *