Blog

Praznične radosti za najmlađe/poklon PDF dokumenti

Nedavno se u javnom diskursu, a na temu roditeljstva, sve više pojavljuju teze oko toga na koji način i kojim intenzitetom treba učestvovati, formirati i pristupiti procesu razvoja zdrave i osvešćene dece. Naravno, sada je pravo vreme u godini kada se s njima ukrstila tema prazničnih radosti i poklona. Pored struke, agilnost na ovom polju je u poslednje vreme pokazao veliki broj novinara, voditelja i podkastera, ali i influensera. Jedna od njih je Aleksandra Bezmarević Stević, koja je na svom IG profilu @alex.bezmarevic snimila video format ( kratak format , video traje oko 2, 5 min) u kom je intervjuisala Dr.Ranka Rajovića (ntcucenje) upravo na temu rasta i razvoja dece, a u vezi sa prazničnim radostima koje roditelji, ali i ostali odrasli iz okruženja deteta, žele da priušte najmlađima.

Sa ukazivanjem pažnje i kanalisanjem resursa na ovu stranu je sve u redu i ništa nije neobično sve do momenta kada odrasli izgube meru. Dakle, važno je razumeti da su pokloni tu i da su dobrodošli kao ekstenzija pažnje i ljubavi, ali je sa druge strane veoma važno da ih ne bude previše. Pored toga Aleksandra i Dr.Rajović su pričali o lučenju hormona u telu deteta u prilikama u kojima se nešto iščekuje i na koji način ih mi njima možemo priuštiti. Prema rečima Dr.Rajovića, jedan od načina je da praznične (ali i rođendanske) poklone upakujemo (može i u dva papira :), a možda im i napišemo neku posvetu, zajedno je čitamo i tako skupa iščekujemo poklone, praznike i njima se zaista, suštinski radujemo. Tu je i sam proces iščekivanja praznika u danima koji im prethode, kroz male i zanimljive rituale, koje sami, ali i zajedno sa svojom decom možemo osmisliti.

Išćekivanje i strpljenje (veoma važna osobina) su nešto što se razvija, ali važno je napomenuti, i nešto što se može vežbati. Tačnije, to je kategorija rada sa decom, dugoročno veoma korisna za njih same u periodu razvoja. Istina je da živimo u instant vremenu i da se ovih dana veoma brzo živi, te na momente (naročito u prestonici) deluje da će smak sveta nastupiti baš na kraju ove sedmice, meseca i godine, ali rame uz rame sa tim dolazi i prostor za još drugih rutina, ukoliko se na njih fokusiramo i ukoliko im odlukom unapred obezbedimo mesto.

Puno je zahteva i izazova za sve, a naročito za roditelje, te smo mi iz redakcije Aha magazina odlučili da doprinesemo procesu vežbanja strpljenja, iščekivanja i radovanja kroz stvaranje prilike za male zajedničke rituale s najmlađima, te tako od srca poklonimo svim roditeljima i odraslima (tetkama, bakama, dekama, strinama, ujkama, kumovima itd…) nekoliko pdf dokumenata za vaše i naše mališane. Naime, radi se o 3 PDF dokumenta, A4 formata, u boji.

Jedan od njih je pismo za Deda Mraza,

drugi sadrži na sebi nekoliko poštanskih markica, koje bi trebalo zalepiti na pismo (jer je potrebno da stigne na Severni pol),

a na trećem se nalaze 4 obeleživača za poklone.

Sva tri PDF dokumenta, A4 formata su unikati i ilustrovani su u boji. Možete ih lako odštampati u kućnoj režiji, a za one koji žele, mogu to odraditi i u profesionalnoj štampariji, na običnom ili nešto punijem papiru. Poštanske markice i obeleživači su formatirani tako da ih zajedno sa decom (zavisno od uzrasta) možete iseći makazama i posle toga lepiti na pismo ili čestitke (jer, zašto da ne: poštom, zajedno s mališanima, možemo poslati čestitke na adresu bake i deke ili neke druge drage osobe).

Ilustracije smo dobili na poklon od ilustratorke Nore Vujov, sa Instagram profila @pupadade.design , kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

Uživajte u iščekivanju praznika, želi vam redakcija Aha magazina!

Tekst: N.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *