Gde ići? Stranac u gradu

Ambasador Austrije: Pobednik gleda u pravcu ujedinjene Evrope

indexjoh

    Austrija je danas najveći investitor u srpsku privredu, s preko tri milijarde evra investicija i preko 400 austrijskih kompanija u kojima radi oko 20.000 ljudi. Ambasador Austrije u Srbiji gospodin Johanes Ajgner za Aha magazin govori o lepotama i umetničkom duhu Beograda, od Kolarca do Stare ciglane.

Studirali ste u Francuskoj, između ostalih zemalja, radili u Rusiji i Egiptu. Kako danas iz Beograda vidite aktuelna zbivanja u svetu?

    Ovde u Beogradu sam, naravno, usredsređen na dešavanja u zemlji i regionu, ali to ne znači da se iz vida gubi ono što se dešava na udaljenijim mestima. To ne bih smeo ni zbog svoje profesije, a ne bi bilo ni moguće jer se brojna dešavanja na polju svetske politike i ovde neposredno osete. Uzmimo za primer tragične građanske ratove u brojnim delovima arapskog sveta, koji milione ljudi nagone u bekstvo – sve veći broj njih u potrazi za sigurnošću dolazi i u Srbiju. Ili ukrajinsko-ruski konflikt, kojim je Srbija neposredno pogođena zbog dugoročnog snabdevanja energijom i u čijem je kontekstu postavljeno i pitanje spoljnopolitičkog pozicioniranja Srbije.

indexjohan

Koja su vaša omiljena mesta u Beogradu?

    Možda će vas ovo začuditi, ali jedno od mojih omiljenih mesta ovde jeste moje radno mesto. Ambasada Austrije nalazi se u šarmantnom kutku starog Beograda, neposredno pored Saborne crkve i Kalemegdana, s pogledom na ušće Save u Dunav, a posle posla čovek može da na Kosančićevom vencu, odmah iza ugla, sedne u neki od malih, studentskih lokala. Za izlaske i večernju zabavu druge vrste moje apsolutno omiljeno mesto jeste Klub ljubitelja teške industrije, Stara ciglana – osmislili su ga i vode ga sami umetnici, uz odličnu živu muziku među starim fabričkim zidinama. Radi sportskog balansa i kao protivteža bogatoj ponudi srpske kuhinje i podruma pića, volim da džogiram u Košutnjaku ili odlazim na neki od brojnih teniskih terena u Beogradu.

Tekst: Ivana Kojadinović      Foto: Nikola Ilić

*Ceo intervju pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina – četvrti broj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *