Biznis & Finansije Srpski optimizam

Nebojša Ilić: Kreativnost kao forma radosti

indexneb

      Nebojša Ilić, glumac iz klase prof. Milenka Maričića, posle pedesetak neobičnih likova, od kralja Aleksandra Obrenovića (Kraljevina Srbija) preko Dunstera (Montevideo) pa do Manulaća (u čuvenoj Zoni Zamfirovoj), čiju rečenicu „Sg je oskudacija, pare su skupe” svi pamte, pa do komšije (Komšije na RTS-u), a on i jeste čovek iz komšiluka – uvek osvaja. Neponovljivo blistav u svakoj ulozi i isto tako smešan. Nije samo gluma zavođenje. „Štap i kanap” su pokušaj da ideje budu u prvom planu, a forma samo ono što prati ideju, što joj daje oblik.

indexnebojsaKOLIKO JE TEŠKO DANAS NAPRAVITI POSVE NEOBIČAN PROIZVOD HOT&CHILLI? KAKO JE NASTAO RECEPT I SAMA TA IDEJA DA SE SRBIJA PREDSTAVLJA SLATKO-LJUTIM DŽEMOM?

    Slučajno. Ili „slučajno”. Nisam siguran. U početkuje sve to bila zabava, igra i želja da se napravi jedan običan džem. A onda shvatimo da to što je on i ljut i sladak istovremeno čini da on postaje znak. Ideja! Simbol za ono što živimo. Mi u Srbiji. A verujem i drugde. Ljuto i slatko kao život u Srbiji… kao uopšte život.

PO VOKACIJI STE GLUMAC. ZNAMO KOLIKO JE TA PROFESIJA ZAHTEVNA I POSEBNA. GDE SE TU PREPLIĆE VAŠA KREATIVNOST?

    To što sam glumac uvežbalo me je da vešto pričam neku priču i da do kraja artikulišem ono što želim reći. Marko Crnobrnja, vajar, zadužen je za likovnost i za vrhunski dizajn, a ponajviše za to da svojom idejom produbi samu priču i učini je još više autentičnom. Aleksandar Ilić zadužen je za to da cela stvar ne bude sama sebi svrha, već da ima ekonomsku logiku, te tako utiče i na sam proizvod. Uz još nekoliko saradnika dobijamo vrlo zanimljive rezultate.

KOJI JE TRENUTAK U VAŠEM ŽIVOTU PRESUDIO DA VAŠ HOBI, TO JEST DRUGI POSAO BUDU KREATIVNE IDEJE U „ŠTAPU I KANAPU”?

    Ne znam koji je to trenutak bio. I to je ono što jako volim u svemu ovome, što to nije stvar odluke, već se desilo nekako „organski”. Najbolje moguće.

TRENUTNO VAS GLEDAMO NA RTS-U U SERIJI „KOMŠIJE”. KAKAV JE VAŠ KOMŠILUK?

    Živim u zgradi koja ima 20 spratova i 120 stanova. Pravo malo selo. Komšije su dobre, važne.

Tekst: Ljija Budić Stanković     Foto: Vision Team Production

*Ceo intervju sa Nebojšom Ilićem pročitajte u štampanom izdanju Aha magazina – šesti broj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *