Dobra hrana Lalicina kuhinja

Kanelbullar

 

 

Hleb-i-lale3

Za 15 rolnica:

Testo:

30 g svežeg kvasca
125 ml toplog ovsenog mleka
125 ml kokosovog mleka
125 ml rastopljenog kokosovog ulja (ili gi-ja)
50 g šećera demerara (od šećerne trske)
40 g meda
350 g speltinog brašna
65 g ražanog brašna
pola kašike gustina
pola kašičice praška za pecivo
kašičica soli
kašika mlevenog kardamoma

Fil:

50 g omekšalog kokosovog ulja
50 g meda
kašika speltinog brašna
pola kašičice ekstrakta vanile
kašika cimeta
pola kašičice mlevenog kardamoma
otopljeni med

Kvasac rastopiti s toplim ovsenim mlekom i šećerom i ostaviti par minuta da proradi. U činiju u kojoj ćete mesiti stavite polovinu speltinog brašna, ražano brašno, prašak za pecivo i gustin. Izmešajte. Dodajte kokosovo ulje, kokosovo mleko, med, kardamom, so i polako dodajte ostatak speltinog brašna tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mesite desetak minuta ručno ili šest minuta mikserom s nastavkom za testo. Kada se dobije glatko testo koje se ne lepi za ivice posude, izvadite testo, nauljite malo posudu pa ga vratite u posudu i ostavite na sobnoj temperaturi (na mestu gde ne struji vazduh) jedan sat, tj. dok se testo ne duplira. Posudu prekrijte krpom ili prozirnom folijom. Dok testo raste, pripremite fil. Kokosovo ulje izmešajte s medom, vanilom, cimetom i kardamomom. Ostavite sa strane. Lagano pobrašnjavite radnu površinu i naraslo testo oklagijom razvijte u pravougaonik debljine pola centimetra. Testo premažite filom skroz do ivica. Levu stranu pravougaonika prebacite do sredine pa desnu stranu preko nje. Blago potapkajte tako da dobijete pravougaonik dužine 30 cm, okrenite tako da je duža strana do vas i isecite na 15 trakica debljine oko dva centimetra. Svaku trakicu makazama presecite napola po dužini do pola cm od vrha (zamislite izgled pantalona).

Uvrnite svaku „nogavicu“ oko sebe pa krajeve ukrstite tako da se formira kružni oblik. Kraj „nogavice“ koja je s donje strane stavite odgore u sredinu, a kraj one koja je s gornje strane, odole u sredinu. Poređajte ih u tepsiju u koju ste stavili papir za pečenje i ostavite dovoljno mesta između rolnica da se ne bi dodirivale. Prekrijte krpom i ostavite sat vremena da narastu. Ili ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Kada budete hteli da pečete (ujutro ili sledeći dan), izvadite da se ugreju na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa tek onda pecite. Uključite rernu na 210° C. Pecite narasle rolnice u već zagrejanoj rerni 15–20 minuta dok se ne zarumene. Izvadite iz rerne na rešetku i premažite otopljenim medom. Poslužite tople. Rolnice su najlepše ako se jedu isti dan, ali su lepe i sutra kad se podgreju u rerni.kraj. Ako koristite neku drugu testeninu, vodite računa koliko joj je vremena potrebno da se skuva.

Služite toplo, posuto s malo kajenske paprike.

*Ukoliko niste u mogućnosti da koristite tom yum pastu, crvena kari pasta je takođe dobra opcija. U slučaju da vam je i ona nedostupna, možete koristiti đumbir, beli luk, limetu, riblji sos, mladi luk, malo soja sosa i listove korijandera da ukus približite tajlandskoj kuhinji.

Za još zanimljivih recepata posetite sajt naše blogerke Nevene Zelunke Cvijetić Hleb&Lale na sledećem linku:
http://www.hlebilale.com/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *