Gde ići? Gradski vodič

Da čujemo pozorište: Pozorišne predstave za gluve građane u Zvezdara teatru

pred
Dana 13.4. u 19.30 predstava Tramvaj zvani želja će biti simultano prevedena na srpski znakovni jezik. Čuveno delo Tenesi Vilijamsa režirao je Stefan Sablić, a u predstavi igraju Jelena Đokić, Paulina Manov, Ivan Jevtović i Bojan Dimitrijević.
Nakon predstave biće organizovana razmena utisaka i druženje sa gluvim osobama u pozorišnom klubu.
Gluvim i nagluvim građanima pozorište nije „prirodni“ medij ali postoji način da im se približi i omogući da uživaju u umetnosti ništa manje nego oni koji čuju. To što neko nije u mogućnosti da čuje ne znači da ne treba da bude deo publike.

st
U tom cilju, tim iz Zvezdara teatra pokrenuo je akciju simultanog prevođenja predstava na znakovni jezik za gluve i nagluve sugrađane koju je omogućila kompanija Japan Tobako Internešnal (JTI). Projekat se realizuje u saradnji sa Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), Gradskom organizacijom gluvih i podrškom Grada Beograda.
„Pored izgovorenih reči na sceni, kao izražajna sredstva pozorišta koriste se muzika, pokret i razni oblici likovnosti. Pozorište vidimo, čujemo i emotivno doživljavamo. Suština pozorišne umetnosti leži u emociji koja se prenosi sa scene ka gledaocu. Čula kojima u pozorištu primamo informacije koje nam zatim izazivaju emociju jesu vid i sluh. Šta se dešava kada „isključimo ton“? Slika ostane osiromašena, nedovoljna za kompletan doživljaj. Zato smo pokrenuli akciju prevođenja predstava na znakovni jezik kako bi i gluvi sugrađani postali naša redovna pozorišna publika“, rekao je Dušan Kovačević, direktor pozorišta.

Polazeći od toga da civilizacija menja svet, a kultura čoveka, Zvezdara teatar će svima obezbediti mogućnost da uživaju u magiji pozorišta.
U naredne dve sezone Zvezdara teatar će u saradnji svojim partnerima na znakovni jezik prevesti pet predstava sa svog repertoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *