Dobra hrana Wine club

Vinarija Plantaže: Snaga podneblja

indexpl

Vina Plantaža svedoče o jedinstvenom crnogorskom podneblju, smeštenom između Jadranskog mora, Skadarskog jezera i visokih planina u zaleđu, koje stvara uslove za rađanje autentičnih, raskošnih vina jedinstvenog karaktera.

Ko je na prostorima Crne Gore prvi zasadio vinovu lozu? Stari Grci, Rimljani, Sloveni, ili oni koji su tu možda oduvek bili i koji su se u moru vremena srodili sa našim slovenskim precima? Možda to nikada nećemo saznati, ali možda to nije ni toliko važno, jer hiljadama godina već ovde vinova loza raste i rađa vino koje priča priču o svom zavičaju: „Ovo je Crna Gora. Zemlja vina“!

indexkrst

U Crnoj Gori je rođen vranac, vran kao vrani konj istog imena – metafora snažnog, plemenitog vina. Najveća vinarija u regionu, podgoričke Plantaže, upravo je vrancu posvetila čak dve trećine svojih vinograda na Ćemovskom polju i ovu veliku sortu izvele na svetsku scenu.

Vinograd Ćemovsko polje nalazi se između reka Morače i Cijevne. Zauzima površinu od 2.310 ha što ga čini najvećim evropskim vinogradom u jednom kompleksu sa više od 11.5 miliona čokota vinove loze. Oivičen je vencem golih krečnjačkih brda, što ga određuje kao krašku kotlinu sa izrazito žarkim i suvim letom. Izuzetno male količine padavina i ogroman broj sunčanih sati, upotpunjuju sliku ovog podneblja koje možete zamisliti u bojama i zvucima vrelog leta. Drugi izazov sa kojim se suočava vinova loza je zemljište, sačinjeno od krednog krečnjaka, prošaranog peskom i šljunkom, sa mnoštvom uglačanih oblutaka. U toj epskoj borbi vinove loze i kamena nastaju autentična vina, jedinstvenog, bogatog bukea, svedočeći o posebnosti vinograda u kojem se rađaju.indexlindexro

U Plantažama veruju da su vina „deca podneblja“ i da karakter i kvalitet vina potiču direktno iz samog vinograda i zato su posvećeni proizvodnji vina koja su u mogućnosti da u potpunosti izraze svoje poreklo.

Vinski put

Vinski putevi, najčešće, obuhvataju staze i predele, kulturu i običaje, vino i gastronomiju u određenom vinskom regionu. Retkost je, međutim, da čitavo jedno podneblje doživite u okviru samo jedne vinarske kuće, a upravo to omogućava specijalni program vinskog turizma „Vinski put“, koji organizuje vinarija Plantaže.

U okviru različitih tematskih programa, posetioci prolaze kroz vinograde, kroz tri različita podruma, kroz vinoteke i restorane Plantaža – kroz autentičan svet mirisa i ukusa podneblja.

indexc

Pored specijaliteta Skadarskog jezera, krapa i ukljeve, svežih morskih plodova i najplemenitije vrste jadranskih riba, sa planina stižu najbolji crnogorski pršut i izuzetni domaći sirevi. Domaće specijalitete prati širok dijapazon vina Plantaža – od penušavih do belih – svežih ili barikiranih, pa preko osvežavajućih rozea do crvenih – voćnih i pitkih ili snažnih i odležalih. Za kraj – tu je i autentična crnogorska lozova rakija od sorte vranac.

Posebnu atrakciju predstavlja velelepni vinski podrum „Šipčanik“. Stari vojni aerodrom pretvoren je u impresivnu riznicu vina, po principu francuskih šatoa, jer je podrum smešten usred vinograda, u istoj zemlji, u istom kamenu, iz kojeg se loza rađa.

indexpo

Podrum se nalazi na prosečnoj dubini većoj od 30 metara ispod zemlje. U obliku je tunela, dugog 356, širine 13,5 i visine 7 metara. U impresivnom prostoru, na 7.000 metara kvadratnih, u drvenim buradima odležava i stari dva miliona litara vina.

Posetite stranicu: http://www.plantaze.com/me/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *