Arhitektura

Čuda moderne arhitekture

Moderna arhitektura prepuna je iznenađenja te strukture koje ona iznedri zaista možemo nazvati pravim čudima. Kako bismo se bolje upoznali sa savremenom arhitekturom, kao i različitim linijama i oblicima koje sa sobom nosi, za vas smo izabrali 5 svetskih građevinskih čuda koja će vas ostaviti bez daha!

1. Veliki nacionalni teatar u Kini predstavlja najveće pozorište na svetu i zauzima neverovatnih 219.400 kvadratnih metara.  Svojom veličinom, oblikom i izgledom svakako odstupa od standarne kineske gradnje. Izgradnja ovog Bisera na vodi“ (kako ga nazivaju Kinezi) trajala je 6 godina, dok danas svojim bogatim repertoarom, raskošnim enterijerom i nesvakidašnjom arhitekturom okuplja brojne turiste i poštovaoce moderne umetnosti.

photo: chinavacatons.biz

2. „Kuća koja pleše“ je sve, ali nikako jednostavna kuća koja se svojim izgledom uklapa u okolinu. Naime, ova „Plešuća kuća“ smeštena je u Pragu, u blizini reke Vltave. Inspirisani plesačima Fred Asterom i Džindžer Rodžer, njeni tvorci Vlado Milunić i Frenk Geri prvobitno su je nazvali „Fred i Džindžer“. Izgradnja ove kuće trajala je od 1994. do 1996. godine.

photo: www.coloringwithoutborders.com
photo: www.praha.idnes.cz

3. Muzej savremene umetnosti „Niteroi“ u Brazilu posvećen je modernoj umetnosti i dostignućima savremeng sveta. Tvorac muzeja „Niteroi“ je Osmar Nimajer, Brazilac koji se smatrao jedim od značajnijih imena u modernoj arhitekturi. Muzej u vidu kružne građevine sagrađen je 1996. godine i svojim izgledom predstavlja „cvet koji izranja iz vode“.

photo: www.places-to-visit-in-brazil.com
photo: www.dronestagr.am

4. Hotel „Marques de riscal“ u severnoj Španiji jedan je od onih hotela koji će vas ubediti da magija postoji. Frenk Geri, jedan od najuspešnijih američkih arhitekata, svoju građevinu smeštenu na imanju najbogatijih vinograda regije, istakao je neobičnim dizajnom – krovom čiju strukturu čine elementi od čelika, prekriveni ogromnim panelima od zlata i titanijuma.

photo: www.phaidon.com
photo: www.eladerezo.com

5. Neobičnu biblioteku u Nici „Tete au Carre“ dizajnirao je francuski vajar i slikar Sasha Sosno Tete. Ova biblioteka zvanično je otvorena 2002. godine i postala je prva naseljena monumentalna skulptura na svetu. „Tete au Carre“ ili u prevodu sa francuskog – kvadratna glava, danas je deo kulturnog urbanog centra Nice i obavezno mesto svih posetilaca.

photo: www.panoramio.com
photo: www.nicematin.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *