Zdrave priče

Svetski dan sladoleda

Leto je, bliži se odlazak na more i svi razmišljamo o liniji – kako ćemo izgledati na plaži? Ali, sa druge strane, leto je! A leto nije leto bez sladoleda. Danas, svetski dan sladoleda, je pravo vreme da pružite sebi to zadovoljstvo, ne misleći na liniju…  U čast tog velikog dana dezertu koji nema sezonu, a leti je broj 1  – dopustitie sebi jedan sladoled!

photo: www.seriouseats.com

Bilo da više volite jagodu od čokolade, ili se ipak radije odlučite za vanilu, važno je znati nekoliko činjenica o ovom slatko-hladnom zadovoljstvu.

photo: www.timeout.com

Sladoled je, kako kažu, prvi put napravljen negde na Dalekom istoku. Zahvaljujući Marku Polu, koji je bio oduševljen proizvodom od mleka, rashlađene vode i drugih sastojaka, recept za sladoled pojavljuje se u Italiji. Tada sladoled postaje luksuzna poslastica koja se na italijanskom dvoru pravila po strogo čuvanoj recepturi Marka Pola.

photo: www.in-sight.symrise.com

Italijani su obožavali ovo poslasticu, te su se trudili da uvek dodaju nešto novo i stvore različite ukuse. Nakon Italije, receptura za pravljenje sladoleda širi se do Francuske, a potom i do Amerike gde je osnovana i prva fabrika sladoleda 1851. godine koja svoju proizvodnju razvija početkom 20. veka, usavršavanjem sistema za hlađenje. Tadašnji predsednik SAD-a Ronald Regan 1984. godine mesec jul proglašava za mesec sladoleda, a 20. jul postaje Svetski dan sladoleda.

photo: www.crafthubs.com

Postoje dve teorije koje objašnjavaju kako je nastao kornet. Prva je da se 1924. godine Italijan Halo Marcioni jednostavno dosetio i napravio kornet. Druga, nama zanimljivija teorija, kaže da je kornet izmislila devojka u Luizijani 1904. godine. Naime, dobivši od dečka cveće umotano u papir, na pamet joj je pala ideja da od oblandi napravi fišek i u njega stavi sladoled.

photo: www.morellisices.com

Sladoled danas možete kupiti ili napraviti sami, na štapiću, točen ili u činiji, a ljudi širom sveta ga jednostavno obožavaju! Ako ga i vi volite, onda pohrlite za jednom porcijom ovog rashlađujućeg zadovoljstva i sa užitkom proslavite Svetski dan sladoleda.

Ili možda dve porcije?

mes ami
Probajte ovaj zanimljivu kombinaciju sladoleda Mes Amis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *