Zdrave priče

Lek i hrana u jednoj spirali

Spirulina je plavo – zelena alga koja je naziv dobila po svom obliku – spirali. Ova spiralna alga postoji preko 3 milijardi godina i raste u bogatim mineralnim jezerima i ribnjacima širom sveta. U sebi sadrži minerale, proteine i hranjive materije u meri većoj od bilo koje hrane ili biljke (preko 4000 hranjivih materija), te ima brojne koristi za ljudski organizam. Takođe obiluje i vitamina koji su savršeno raspoređeni i uravnoteženi. U njih spadaju vitamin A, C, K, kao i svi B vitamini.

photo: www.whatisspirulina.org

Široka primena spiruline utiče na jačanje imunog sistema, regulisanje telesne težine, povećanje izdržljivosti i otpornosti organizma, poboljšanje rada srca i krvog pritiska i tako dalje. Upravo zato se spirulina preporučuje sportistima, anemičnim osobama koje moraju popraviti svoju krvnu sliku, trudnicama kojima treba više gvožđa i proteina, kao i ljudima koji žele očistiti svoj organizam od duvana, alkohola ili različitih toksina.

photo: www.huffingtonpost.co.uk

Zbog svega navedenog, veoma je zdravo koristiti spirulinu u različite svrhe i to različitom primenom. Mi vam danas otkrivamo 2 načina korišćenja spiruline, a prvi je, svakako, ishrana. Dve najpopulanije vrste spiruline koje se koriste u prehrani su spirulina maxima i spirulina platensis.

photo: www.healthywayoflife365.com

Naš prvi predlog je jutarnji smuthie čiji je tajni sastojak magična spirulina koja pomaže vašem  organizmu.

photo: www.dailyburn.com

Potrebno vam je:

2 pomorandže

1 banana

1 čaša vode

1 kašičica spiruline u prahu

1 šaka badema

Priprema: Ubacite sve u blender i uživajte u zdravom napitku.

Drugi predlog za korišćenje spiruline je maska za lice. Ova alga pomaže u rešavanju bora i akni, a vašoj koži vraća sjaj.

photo: www.costadeste.com

Potrebno vam je:

1/3 kašičice spiruline u prahu

nekoliko kapi vode (u zavisnosti od gustine maske)

Način upotrebe: Pomešati spirulinu sa nekoliko kapi vode, a potom je naneti na lice. Kada osetite da je maska veoma suva, blago poprskajte svoje lice vodom i ostavite masku još 10 minuta. Nakon toga jednostavno se umijte i odstranite masku sa lica koju je preporučljivo držati od 20 do 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *