Nova lica

Jedina misao – Rio

Zdravlje naše zemlje, najsposobniji, najspretniji, najtalentovaniji, polako se vraćaju sa Olimpijade u Riju gde su dali sve od sebe da pokažu da ljubav i dostojanstvo nacije nadrastaju sve teškoće. Zastava i himna Srbije predvodila je šampione u borbu za koju ih je kvalifikovala čelična volja i veliko odricanje zarad surovog profesionalizma. Miloš Teodosić podelio je sa Aha magazinom svoje misli kao uvid u snagu i hrabrost kojom se bori da bude u samom vrhu sporta na svetskom nivou. Kako izgleda menjati kontinente, jezik, okruženje, žrtvovati i davati, kako nadrasti i živeti u skladu sa svojim sportskim duhom koji ih stavlja u arenu gde je pravda najviši arbitar i vodič, a pobeda velika satisfakcija.

Milos-Teodosic

Pet godina u Moskvi, gradu koji je svedok istorije i koji uvek ima još poneku priču i tajnu koju valja otkriti ako se čovek izvuče iz gradske saobraćajne vreve. Našem sagovorniku, Moskva je donela brojne profesionalne uspehe, prijateljstva i spremnost da ove godine pokrene košarkaški kamp na Srebrnom jezeru kako bi vratio sportu i njegovoj budućnosti u Srbiji znanje, ljubav i satisfakciju koje mu je košarka pružila.

Već petu sezonu igrate za CSKA i živite u Moskvi. Dugo ste pored sebe imali Krstića, Ercega i Micova, ali sada ste jedini Srbin. Da li se osećate usamljeno na putovanjima? Ko su ljudi u timu sa kojima prvo podelite utiske posle utakmice, sa kim se najbolje razumete?

Ne osećam se usamljeno. Bilo bi još bolje da sam sa nekim od mojih zemljaka ali i ovako je sve u redu. Predugo sam u Moskvi i u klubu da bih se osećao usamljeno. Provodim vreme sa gotovo svim saigračima mada tokom sezone i nemamo mnogo slobodnog vremena. Utiske posle utakmice obično prvo delim sa porodicom.

Za sada uspešno odolevate NBA izazovu. Da li ste nekada dobili ozbiljnu ponudu nekog NBA tima ili je to za vas „zatvorena” priča?

Nije zatvorena priča. Ne bežim od igranja u NBA, ali neću po svaku cenu. Kad se i ako se bude pojavila prava ponuda za NBA svakako ću je uzeti u obzir, tu nema dileme. Ne mislim samo finansijski već i u smislu planova tog kluba, načina igre, funkcionisanja. Bilo je u prošlosti nekih ponuda ali nisu bile dovoljno kvalitetne.

Polako pretačete u realnost planove vezane za pokretanje košarkaškog kampa. Možete li da otkrijete kada i gde će se to desiti, koja je vaša uloga i šta time želite da postignete?

Kamp TEO4 počinje 10. jula na Srebrnom jezeru na potpuno novim terenima i u potpuno novom hotelu. Imaće pet smena i 600 dece koja će nadam se naučiti nešto i još više zavoleti kamp. Cilj nam je da klincima koji dolaze damo uslove da jednog dana i oni naprave karijeru i osvajaju medalje za Srbiju. Želim da vratim košarci deo onoga što mi je dala, a mislim da je to najbolje uraditi kroz stvaranje uslova za nove šampione. Ideja o kampu je stara nekoliko godina i zajednička je sa mojim bratom Jovanom. Otvaranje kampa je 11. jula i pozivam vas da dođete.

Ivana-Nesovic-i-Milos-Teodosic

Šta kapiten košarkaške reprezentacije Srbije želi da ostvari u 2016. godini?

Želim da se plasiramo na Olimpijske igre u Riju i da na njima ostvarimo uspeh za Srbiju.

Psihička priprema sportista je veoma važna, ali da li je dovoljno zastupljena kod nas?

Psihička priprema je postala ključan faktor u uspehu sportista jer onaj ko se najlakše i najbolje izbori sa pritiskom, postiže i vrhunske rezultate. Mislim da se i kod nas vodi računa o ovom segmentu. Sigurno je da nema svaki klub u Srbiji angažovanog psihologa ali mislim da su treneri svesni važnosti psihologije i sigurno je da pomažu igračima u savladavanju stresa i pritiska.

Koje sastojke sadrži vaša antistres pilula?

Sadrži mnogo osmeha i humora.

Redakcija Aha magazina čestita svim sportistima na izvanrednim rezultatima koji su postigli na Olimpijskim igrama, medaljama, borbi i timskom duhu. Svojim pobedama obradovali su milione i osvetlili auru jedne cele zemlje. Veliko im hvala na tome.

 

Ceo intervju sa Milošem Teodosićem pročitajte u štampanom broju magazina Aha.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *