Gde ići?

BAFE ove godine pod sloganom Zipp-It

Deveti Balkan Art Fashion Event (BAFE) otvara se 25. novembra pod sloganom Zipp-It i revija koja će otvoriti ovu modnu manifestaciju je posvećena patent zatvaračima. Jedini proizvođač patent zatvarača u Srbiji „Zipplast” iz Požege obezbediće patent zatvarače za mlade dizajnere čiji će zadatak biti da ih iskoriste na najoriginalniji način na svojim kreacijama. Ova najznačajnija modna manifestacija mladih kreatora okuplja autore iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

elsa-schiaparelli-3-1

Patent zatvarači su poslednjih godina sve zastupljeniji na modnim pistama u svetu. Jedna od poslednjih značajnijih bila je revija za jesen/zimu 2016/17. Luj Vitona. Patent zatvarači su se pojavili na kreacijama još tridesetih godina prošlog veka. Za to je zaslužna Italijanka, Elza Skjapareli. Šokirala je publiku svojim avangardnim haljinama koje su krasile šareni patent zatvarači. Kasnije, Vivijen Vestvud koristi patent zatvarače na svojim kožnim jaknama i ovaj mali element postaje neodvojiv deo odeće. Britanske kreatorke su posebno inspirisane duhom pank muzike i modnog nasleđa, pa tako Helen Stori i kasnije Stela Mekartni se poigravaju sa velikim brojem patent zatvarača na svojim kreacijama.

Skjapareli je pionir u korišćenju i drugog repromaterijala poput šarene dugmadi i velikih broševa. Zahvaljujući inventivnosti i preduzimljivosti ove kreatorke, koja je blisko sarađivala sa Salvadorom Dalijem i drugim nadrealistima, imamo patent zatvarač bez kog danas ne možemo zamisliti svakidašnjicu.

BAFE je u osam prethodnih izdanja okupio gotovo stotinu mladih stvaralaca i prikazao njihove kreacije i talenat u okviru više od sto pojedinačnih i grupnih revija. Poslednje izdanje „Balkan Art Fashion Event-a“ izazvalo je veliku pažnju autora iz zemalja okruženja, zbog čega je BAFE tim odlučio da platformu podigne na regionalni nivo.
“Balkan Art Fashion Event“ je modna manifestacija, koja se održava već petu godinu za redom, a nastala je sa idejom da promoviše prvenstveno domaću, a zatim i regionalnu modnu scenu i pruži šansu mladim, nedovoljno afirmisanim, dizajnerima da prikažu svoj talenat kako stručnoj, tako i široj publici. BAFE posebnu pažnju posvećuje pomaganju razvoja onih autora koji modu i odevanje ne shvataju kao samo kao industriju, već i kao svojevrstan umetnički izraz, performans koji se odvija jednako na modnoj pisti i na ulici.

12365882_930183007066346_7923082985835992044_o-1Foto: Arhiva BAFE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *