Gde ići? Gradski vodič

Filmovi Puriše Đordjevića i Ljubiše Samardžića otvaraju 64. martovski festival

Ovogodišnji, 64. po redu Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće svečano otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda 30. marta sa početkom u 19 časova, projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića.

Publika će prvo videti kratki film „Bunker 93“ (Srbija, 2017, trajanje 07:79) u režiji Puriše Đorđevića, koji o svom najnovijem ostvarenju kaže sledeće: „Učestvujući u Drugom svetskom ratu, imao sam neprijatne susrete sa bunkerima. Snimio sam mnogo filmova od tada, najviše dokumentarnih, te se dogodilo da sam u tom žanru imao i dela označena kao filmske poeme. Bunker 93 je jedna poetska misao, i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu da iznenade jedna drugu. Snimajući film Skerco, u okolini Obrenovca i reke Save, usput sam snimao ostatke bunkera, sa nejasnom idejom – da će možda jednog dana nečemu poslužiti. Danas, kada su mi 93 godine, evo ih pred vama, montiranih u stilu Slavka Vorkapića, bunkeri koji su ubijali, usput ubijani klaviri, pejsaži, usamljeni ljudi i konji, zajedno.“

Film „Panta rei“ (Cinema Design, 2017, trajanje: 76:10) je dokumentarni prikaz jednog vremena, kroz svedočanstvo glumca i reditelja Ljubiše Samardžića. Počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i konačno do bogate karijere glumca, Samardžić, koji potpisuje režiju i produkciju ovog ostvarenja, oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo, od pedesetih godina prošlog veka do danas.

Zlatno doba jugoslovenskog filma obeležili su neki od najplodonosnijih umetnika na ovim prostorima, od Puriše Đorđevića, Branka Bauera, Saše Petrovića, Žike Mitrovća, Hajrudina Krvavca, Krste Papića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetriha do njegovih kolega Milene Dravić, Bate Živojinovića, Borisa Dvornika, Pavla Vuisića i mnogih drugih, sa kojima je Ljubiša aktivno sarađivao.

U revijalnom delu 64. Martovskog festivala biće prikazano još nekoliko reprezentativnih inostranih dokumentarnih filmova. U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark  1. aprila).

Na 64. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, po odluci žirija biće dodeljeno deset nagrada, sa ukupnim nagradnim fondom od 14.000 evra. Dodeljuje se 6 Gran Prija za najbolje filmove u svakoj kategoriji (dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), a novčani za svaku od kategorija je 2.000 evra. Predviđene su i 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku, svaka u vrednosti od 500 evra.

**************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

PANTA-REI

 

 

 

 

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

www.martovski.rs

www.facebook.com/MartovskiFestival

www.twitter.com/MartovskiF

https://www.instagram.com/martovskifestival/

                                 
Purisa-Djordjevic-i-Nikola-Majdak
PANTA-REI-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *