Tribina: Bajka, mit, religija

Ciklus tribina: Religija u istoriji i savremenom društvu
Organizator: Biblijski kulturni centar u saradnji sa Domom omladine Beograda
Učesnici: dr Žarko Trebješanin, profesor Beogradskog univerziteta, ma Jovan Blagojević, teolog. Moderator: mr Sergej Beuk, urednik programa.

Mitovi su bili konstutivni element zajednice vekovima. Bajke smo slušali kao deca. I čovek kao pojedinac i čovečanstvo kao zajednica su odrasli, ali bajke i mitovi nisu izgubili svoju neodoljivu privlačnost i iznova mnogim generacija i pojedincima prilače pažnju u svojim izvornim ili izmenjenim formama.

U čemu je njihova neodoljiva draž? Šta je to što povezuje mitove, bajke i religiju? U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke? Kako se prepliću motivi, simboli i teme iz mitova i bajki sa religijom? Na koji način bajka, mit i religija utiču na formiranje ličnosti i u kakvoj su vezi sa verovanjem i religioznošću? To su neka od pitanja kojima će se baviti učesnici ove tribine, a i publika je pozvana da učestvuje u razgovoru.

Ulaz je slobodan.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

PRATITE NAS NA