Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Nyimpa kor ndzidzi- Čovek ne može opstati sam

Utorak, 23.maj, 2017.godine u 18 časova

unnamedU vreme otvaranja za publiku, Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara promovisan je kao jedini evropski antikolonijalni muzej. Međutim, osim imena kolekcionara osnovne zbirke u nazivu muzeja – Vede Zagorac i Zdravka Pečara – u originalnoj postavci gotovo da ništa ne upućuje na istorijske okolnosti uspostavljanja ove gradske institucije.

Naziv Nyimpa kor ndzidzi je preuzet iz natpisa na boku čamca, koji je dr Zdravko Pečar dobio na poklon od šefa ribarskog sela Mankoadze u Gani 1975. godine. U prevodu znači: za jednog čoveka nema hrane, a u prenosnom smislu upućuje na zajedništvo: čovek ne može opstati sam. Izložba se u segmentima ostvaruje kao ekstenzija, intervencija, dopuna na stalnoj postavci, nastavljajući se u maloj sali Muzeja kroz citate, biografske podatke, fotografiju i pokretnu sliku, u segmentu pod nazivom Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara.

Kako bi se istakao kontekst nastanka ovog muzeja i rad njegovih osnivača i inicijatora, izložba Nyimpa kor ndzidzi dovodi u fokus malo poznate muzejske sadržaje, poput dokumenata, zapisa, fotografija, filmova i periodike. Njihovim postavljanjem kroz tematske celine unutar originalne postavke (iz 1977 godine), preispituje se mogućnost različitih interpretacija i potencijala ovog Muzeja za utemeljen govor o pitanjima ljudskih prava, jednakosti i solidarnosti.

Kustoskinje izložbe: dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn

Izložba je otvorena do februara 2018. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *