Gradski vodič Muzika Umetnost

Tribina: THE BEATLES “SGT PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND”

Četvrtak, 01. jun 2017. u 18:00
Glavni hol Doma omladine Beograda

50 godina najboljeg rok albuma svih vremena!

Učestvuju: Momčilo Rajin (rok kritičar), Rastko Ćirić (likovni umetnik), Goran Skrobonja (pisac), Zoran Stefanović (strip kritičar) i članovi grupe The Bestbeat. Moderator: Dragan Ambrozić, muzički kritičar i odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda.

Album grupe The Beatles „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ smatra se najboljom pločom svih vremena i u skoro svim izborima kritičara i publike i dalje završava na samom vrhu liste. Njegova pedesetogodišnjica obeležava se širom sveta, a mi ćemo o ovom fenomenu pričati uz prisustvo naših eminentnih stručnjaka i muzičara, čije je stvaralaštvo inspirisano ovom fascinantnom vizijom The Beatlesa, koja i posle pola veka uzbuđuje slušaoce.

Momčilo Rajin o svemu tome kaže: “Da bi se odmakli od onoga što ih je nekoliko godina unazad učinilo najpopularnijom grupom momaka na svetu, ali ne i do kraja zadovoljnim pa ni srećnim, Bitlsi su 1967. obukli varijetetske kostime i predstavili se kao prateći muzičari Bilija Širsa, pod imenom Klub usamljenih srca narednika Pepera. Tako su i nazvali svoje, bez sumnje, najuticajnije delo koje su stvorili u kratkoj ali burnoj karijeri, objavljeno 1. juna 1967. godine. Na sebi svojstven način – nadahnuto, duhovito, samoironično, ali i angažovano, progovorili su o svakodnevnim temama, društvenom stanju, promeni svesti, misticizmu… I širom otvorili vrata za eksperiment svake vrste – pop muzika, od tada pa zauvek, više neće biti ista. Te 1967. LJUBAV je bila reč koja je najčešće izlazila iz usta, pogotovo mladih ljudi. Bitlsi će joj samo mesec dana kasnije dati i himnu u pesmi All You Need Is Love koju će prvi put izvesti na Mondoviziji, prvom TV programu koji će direktno prenositi mnoge stanice širom planete. Nasmejana lica, neobični zvuci i melodije, šarena odeća i egzotični ali prijatni mirisi, preplaviće ulice svih većih gradova širom sveta. Kako i zašto je ubrzo sve ponovo posivelo – to je već neka druga tema…”

Ekskluzivno ćemo se osvrnuti na malo poznatu temu odnosa The Beatles i umetnosti stripova, a The Bestbeat će – sprecijalno ovim povodom – kratko nastupiti na akustičnim instrumentima!

The-Beatles-Tribina_mini (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *