100% prirodno Zdrava psiha Zdrave priče Zdravo telo

Bacite se na fitnes loptu

bacite-se-na-fitnes-loptu

Ako ste nedavni počeli da odlazite u teretanu, možda ste tamo primetili one ogromne lopte različitih boja. Ako ne znate mnogo o njima, možda ste odmah odbacili ideju da ih koristite za vežbanje, misleći da ne mogu mnogo da nam pomognu da lepo oblikujemo telo. Uostalom, one su samo za treniranje trbušnih mišića, zar ne?

To nije tačno! Lopte za vežbanje ne služe samo za trbušnjake – one su jeftino, a ipak vredno sredstvo koje svako može da uključi u svoj program. Za ljude koji vežbaju kod kuće, one nude neophodnu raznovrsnost po pitanju vežbi, omogućavajući nam da mišiće aktiviramo na donekle različite načine nego što je to slučaj sa tradicionalnom benčom.

Takozvana fitnes lopta je u suštini ogromna gumena lopta koja je dovoljno jaka da podnese ekstremni pritisak. Dalje, lopta može da zameni klupu za skoro svaku vežbu za ruke, ramena ili grudi. Na primer, kada ležimo na ovoj nestabilnoj površini, ne samo da dolazi do kontrakcije pektoralnih mišića dok dižemo opterećenje, već moramo da aktiviramo trup kako se ne bi skotrljali s lopte. Čak i mišići vrata biće donekle angažovani da bi održali glavu i kičmu u istoj ravni. Iako vam se možda čini da prelazak s benča na loptu predstavlja neznatnu promenu, garantujemo vam da ćete osetiti razliku.bacite-se-na-fitnes-loptu_mini

Takođe, postoje i neke druge predosti koje lopta nudi. Naime, kada radimo na spravama mi izolujemo samo određenu grupu mišića. Međutim, lopta za fitnes daje novu dimenziju funkcionalnom fitnesu – ona stimuliše normalnu aktivnost koja može lako da se prenese na naše dnevne aktivnosti van teretane, od bavljena sportom do obavljanja kućnih poslova.

Kako da koristimo loptu?

– Najpre treba da naučite kako da se osećate stabilno na lopti.
– Ostavite nekih metar prostora sa obe strane.
– Dok sedite na lopti butine treba da budu paralelne s podom. Položaj kukova može da bude nešto viši u odnosu na kolena, ali nikako niži.
– Stavite prostirku ispod lopte ako je podloga klizava.
– Lopte su napravljene tako da mogu da podnesu pritisak i od nekoliko hiljada kilograma; čak i kada ih probušite, one neće eksplodirati, već će se izduvavati sporo.

Text i slika: Extreme gym

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *