Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Galerija Drina vas poziva na izložbu Petra Mošića 18.avgusta u 20h

Poštovani,

Galerija Drina Vas poziva u petak 18. avgusta u 20h na otvaranje izložbe slika i crteža Petra Mošića.

Petar je mlad umetnik koji slika u duhu starih majstora dok je predmet njegovih dela fenomen odrastanja i socijalizacije dece u savremenom društvu.

Mošićeva dela postavljaju čitav niz pitanja a zauzvrat nude širok dijapazon suprotstavljenih emocija.

VEZOVI - ulje na lanenom platnu, 150x140cm.

U njegovim radovima ravnopravne pozicije zauzima potresno i lepo, nevino i        zastrašujuće,  krhko i mračno,  setno i naivno, duhovito i bolno.

“Fokusirajući se uglavnom na portret lica, Mošić razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između dečije nevinosti i brutalnosti. Mimo spleta različitih referenci (reprezentacija dece u instalacijama-oltarima Kristijana Boltanskog, uniformisane dece dece na slikama Gotfrida Helvejna i Biljane Đurđević), izražena ambivalencija koju ovi radovi odašilju navodi nas na duboko promišljanje koje budi najdublje strahove vezane za savremeno detinjstvo.”

-(Iz kataloškog eseja “Pogled nevinosti “ istoričara umetnosti Vladimira Bjeličića)

Na izložbi će biti predstavljeno pet radova, od kojih su tri slike na lanenom platnu većeg formata i dva crteža tehnike presovani ugljen na akvarel papiru.

 

Petar Mošić (1981, Beograd) je završio osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darije Kačić, a trenutno završava doktorske umetničke studije pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović na istom fakultetu.

OMEN - ulje na lanenom platnu, 200x180cm.

Ovaj mladi umetnik je višestruko nagrađivan za osobeni, sad već publici i kritici prepoznatljiv stil. Jedna od poslednjih nagrada je Zlatna paleta, sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016.).

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada u vidu murala.  Petar je učestvovao u sedam samostalnih i preko petnaest grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, kao što je Glo’Art u Belgiji (2016, 2017).

Izložba će trajati do subote 9. septembra.

Galerija Drina je privatna galerija za savremenu umetnost osnovana 2016. u Beogradu. Galerija ima za cilj da podrži i podstakne značajne mlade umetnike iz zemlje i regiona i poveze ih i predstavi na internacionalnoj umetnickoj sceni putem izlozbi i drugih kreativnih programa u zemlji i inostranstvu. Namera galerije je takodje i da podstakne nove kolekcionare umetnosti da otkriju neke od naših najboljih, najinspirativnijih mladih talenata i da sa njima ostvare višegodisnju saradnju.

Galerijski izložbeni program vodi umetnički direktor Aleksandra Lazar, koja živi izmedju Beograda i Londona i radi kao kustos, teoretičar umetnosti i nezavisni konsultant.

HOLY VIOLENCE - ulje na platnu, 50x40cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *