Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Božidarac je ponovo IN

Božidar Adžija je ponovo aktuelno mesto kulture pa direktor Vladimir Kljajić, koji je stupio na dužnost septembra 2016. godine, kaže da je ova kulturna ustanova na putu da vrati sjaj kulturi i obrazovanju i animira ne samo građane Vračara, već celog Beograda.

Program koji je planiran da Božidarcu vrati kulturni sjaj prošlih vremena je više od tradicije koja datira od 1947. godine gde je prerastanjem u „Dom kulture Božidar Adžija”, a zatim kao „Narodni univerzitet Božidar Adžija”, živeo, pa posle pauze ponovo oživeo 2014. godine. Nekadašnja ideja univerziteta i kulturna misija Božidara Adžije i nasleđe kroz nove kulturne infuzije i radionice postaju ponovo prepoznatljive, bez obzira na moderno vreme u kome sada sve drugačije funkcioniše.

Trenutno su „rezultati više nego vidljivi, ne samo kada je reč o usluzi koju pružamo građanima, našim polaznicima, već i u pogledu doprinosa razvoju kulture na Vračaru. Vizija Srbije i njeni planovi da postane poslovna i turistička destinacija podstaknuti su njenim pogodnim geografskim položajem, bogatom istorijom, prirodnim lepotama i izraženom tradicijom gostoprimstva, u kojoj mi želimo da osnažimo pojedince novim znanjima i veštinama kako bi bili deo tog napretka. Uvereni smo da bi neformalno obrazovanje, pored novih znanja i veština, polaznicima trebalo da ponudi izbor i fleksibilnost. Zato sam srećan što mogu da kažem da smo nedavno proširili naše kurseve, čime smo polaznicima omogućili lakše snalaženje na kruzeru, osnove Front Office-a u hotelu, wellness-u i mnoge druge programe, pre svega nege i lepote, koje organizujemo u našoj ustanovi. Pored toga počeli smo, u saradnji sa partnerima, da sređujemo kabinete za stručne obuke kao i da osavremenjujemo literaturu. Drago mi je da istaknem i da smo u okviru programa za treće doba krenuli i u aktivnije uključivanje starijih sugrađana tako da smo ovog proleća organizovali besplatnu školu engleskog jezika”, rekao nam je Vladimir Kljajić.

privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ono što ovu ustanovu zaista izdvaja od ostalih je pozorište LEKTIRA. Naime reč je o ideji glumca Ivana Jeftića koji je, u spomen svog oca Vladimira Jeftića, vrsnog pedagoga i profesora FDU rešio da kroz živu reč vrati školsku lektiru u đački život. Tako će učenici na najzanimljiviji umetnički način „savladati lektiru” kroz pozorište i živu reč kako bi sadašnji trend nedovoljnog čitanja nadoknadili na najbolji mogući način. Veliko nam je zadovoljstvo i da je u našoj kući početkom godine pokrenut projekat ,,Pozorište lektira Vladimir Jevtović’’ koje vodi glumac Dejan Jajčanin i Ivan Jevtović. Kroz navedeni projekat, u ovom delu sezone, srednjoškolcima su predstavljena 4 naslova: „Romeo i Julija”, Vilijema Šekspira, „Jazavac pred sudom”, Petra Kočića, „Narodni poslanik”, Branislava Nušića i „Faust”, Johana Volfganga Getea. Pored toga, podržali smo i produkciju predstave ,,Svinja” koja je rađena po komadu Branislava Nušića, a čiju premijeru uskoro očekujemo.

Kada su u pitanju kulturne aktivnosti do sada su organizovali i suorganizovali festival rukotvorina Bolje UradiTi Sam, dvadeset četvoročasovni Književni maraton u saradnji sa inicijativom Beogradski čitač, književne večeri sa partnerima iz udruženja „Libero Markoni” organizujemo makar jednom mesečno. Takođe, u galeriji ,,Božidarac” ugostili smo preko 16 umetničkih izložbi u ovoj godini i uzeli učešće u ,,Beogradskom mesecu fotografije”. Od početka godine bili smo domaćini i brojnim bendovima koji nastupaju u saradnji sa Vračar Rocks-om u našoj ustanovi.

Fotograf je Momir Dragicevic.DSC_5499

U junu smo, u saradnji sa Domom omladine, organizovali Veliku berzu ploča na Cvetnom trgu koja je bila odlično posećana i definitivno ćemo raditi na popularizaciji kako ploča tako i oživljavanju Cvetnog trga kao dela Vračara koji ima ogroman potencijal. Na kraju bih pozvao čitaoce Aha magazina da posete internet magazin „Moj Božidarac” (moj.bozidarac.rs) gde ćemo u središte pažnje staviti alumniste naših kurseva, koji su svojim upornim radom uspeli u pokretanju svojih salona ili uspešno pronašli novo zaposlenje. Voleo bih da iskoristim ovu priliku i da ih podsetim da je stalno investiranje u znanje ključ održavanja konkurentnosti i zadovoljstva vaših budućih klijenata, što mi svakako pokušavamo da zadržimo i unapredimo. U ime svih zaposenih u „Božidarcu”, zahvaljujem vam se što učite sa nama i nadamo se skorom ponovnom viđenju kako na raznim kursevima tako i na kulturnim dešavanjima koje organizujemo.
Fotograf je Momir Dragicevic.DSC_5482Foto: Momir Dragičević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *