Gde ići? Gradski vodič

I zidovi imaju uši…

Brisel je poznat po evropskim institucijama, čokoladi, pivu… ali i po stripu. Čuveni junaci – Talični Tom, Tintin, Asteriks i moji omiljeni Štrumfovi, rodili su se i odrasli baš u ovom gradu. Neki od njih se i danas vragolasto smeše i posmatraju nas sa gradskih zidova.

cartoon-1741963

Projekat Putevima stripa započet je 1991. godine sa ciljem da se ulepšaju prazni i jednolični zidovi grada i da se oda počast čuvenim strip umetnicima. Sa preko 50 murala koji pričaju svoju jedinstvenu priču, ovo je jedan od najzabavnijih i najneobičnijih načina da istražite Brisel. Šta čekate, probudite dete u sebi i ukrcajte se na jedinstveno putovanje i lov na dragulje stripa. U samom srcu Brisela stanuje mladi i naivni belgijski reporter Tintin. Njegov verni pratilac je pas Sneško a društvo im pravi i dežurni zajedljivac i ljubitelj viskija kapetan Hadok.

Čak i poznati američki reditelj Stiven Spilberg nije odoleo njegovom šarmu – 2011. godine ekranizovao je Avanture Tintin-a. Na samo nekoliko koraka od njih ostaviće vas bez daha prizor iz jednog od najvećih klasika belgijskog stripa. Neprevaziđeni Talični Tom – kauboj koji poteže pištolj brže od svoje senke, propisuje zakon i lovi zloglasnu braću Dalton. Kod nas je Talični Tom svoju premijeru imao početkom 1960. godine kada je imenima likova kumovao niko drugi nego naš legendarni pisac Duško Radović.

brussels-1018002

U istoj ulici stanuje i nadaleko poznat tandem, Asteriks i Obeliks. Ovom sićušnom ali nadasve hrabrom Galu i njegovom zaobljenom prijatelju koji je kao dete upao u kotao sa čarobnim napitkom, nije potrebno posebno predstavljanje. Živopisna scena koja je poznata milionima čitalaca, a i gledalaca, probudiće neka uspavana sećanja. U ovoj neobičnoj šetnji pomoćiće vam i Rik Hošet – iskusni novinar koji je nadmudrio najveće šarlatane i najopasnije ludake.

Upustite se u detektivsku avanturu i doživite nezaboravno iskustvo. A ko je ovaj besprekorno obučeni gospodin koji u prisustvu šarmantne dame šeta ulicama Brisela? Njegovo ime je Sackville, Viktor Sackville. Britanski James Bond koji je za vreme Prvog svetskog rata rešavao najveće misterije širom Evrope. Interesantan je podatak da scenografija na muralu predstavlja vernu rekonstrukciju ulice Rue du Marché au Charbon iz Prvog svetskog rata. Napomena: Sa sajta www. visitbrussels.be skinite mapu sa slikama i zanimljivim detaljima i krenite u potragu za skrivenim blagom.

painted-wall-1306595

Tekst: Ana Stambolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *