Lični razvoj Zdrava psiha Zdrave priče

„Mogu da neću! Ljubav nije nasilje“

Autonomni ženski centar nedavno je pokrenuo kampanju „Mogu da neću! Ljubav nije nasilje“ kako bi mlade, prvenstveno devojke, naučili šta je zdrava ljubavna veza, šta su ljubomora i nasilje u vezi, kako da ih prepoznaju, kako da im se suprotstave i kome da se obrate za pomoć.

Kampanja je deo šireg projekta koji se sprovodi u 15 gradova, na 8 fakulteta i u 30 srednjih škola, gde se kroz radionice sa mladima i otvoreno priča o problemima u partnerskim odnosima. Radionice rade edukatorke iz lokalnih organizacija koje su prethodno prošle kroz treninge tima psihologa, koriste se proverene metode rada koje su pokazale dobre rezultate.

Pored srednjoškolki, kampanja se obraća i studentkinjama, nastavnicima/cima i roditeljima, a istovremeno u projekat će biti uključeni i oni koji donose odluke kako bi se poboljšala zaštita od nasilja u srednjim školama i na fakultetima.

Iz iskustva rada sa mladima, uvidele smo da se nasilni obrasci koji postoje u partnerskim odnosima odraslih osoba u istoj ili sličnoj formi javljaju i u okviru prvih partnerskih odnosa mladih. Zbog toga, cilj ove kampanje je da povećamo svest mladih, a pogotovo devojaka, o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja i osnažimo ih da se suprotstave nasilju, odnosno da ih osnažimo da izgovore ’Mogu da neću!’ kada to pomisle“, kaže Marina Ileš ispred Autonomnog ženskog centra.

Nedavno je postavljen sajt www.mogudanecu.rs kao i Facebook i Instagram stranica / na kojima možete pronaći mnoštvo korisnog sadržaja, materijala, kvizova, saveta i otvorenih razgovora.

Kampanja „Mogu da neću“ je deo projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“ i realizuje se od januara 2016. do kraja 2018. godine. Projekat je finansijski podržao Fond Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama, a realizuje se uz preporuku Grupe za zaštitu od diskriminacije i nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

SRCE-ROZE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *