Gde ići? Gradski vodič Muzika

33. Beogradski džez festival: Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero

Utorak, 24. oktobar 2017. u 20:00
Velika sala Doma omladine Beograda

Dve generacije sjajnih inovatora i flamenko majstora po prvi put u Srbiji: Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero (Španija). Veče flamenko džez vizija kao ekskluzivan uvod u program 33. Beogradskog džez festivala, koji se od 26. do 30. oktobra održava u Domu omladine Beograda i Sava centru.

Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Španije i Institutom Servantes u Beogradu.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

Susret Hozemija Kamone i Havijera Koline u projektu “De Cerca” obeležava savršenstvo saradnje dvojice majstora muzike, energični i dubok dijalog koji pojačava prisustvo Bandolera na udaraljkama. Na repertoaru će biti popularne kompozicije i Hozemijeve numere, u kojima je efektno uspostavljena mešavina različitih žanrova – džeza, flamenka i druge latinoameričke muzike.


2a - JOSEMI c Anya Bartels-Suermondt (1P)_mini
Hozemi Karmona, rođen je u Madridu 1971. godine i smatra se jednom od najvažnijih figura španske muzike novijeg doba. Virtuoz na flamenko gitari, kompozitor i producent sa scene “novog flamenka”, stvaralac duboko ukorenjen u tradiciji – njegov otac, Pepe Habičuela, jedan je od najpoznatijih flamenko gitarista, dok je porodica Karmona jedna od najvažnijih dinastija ovog muzičkog pravca.

“Umetnik koji je u stanju da promeni pogled na gitaru 21. veka”, rekao je o njemu svojevremeno Pako de Lusija (Paco de Lusia). Hozemi je neobuzdani duh i njegova široka interesovanja obuhvataju različite muzičke stilove što ga dovodi do saradnje sa tako različitim legendarnim muzičarima kao što su džez basista Dave Holland, indijsko – britanski multiinstrumentalista Nitin Sawhney, norveški pijanista i producent Bugge Wesseltoft. Muzičku karijeru počeo je u četrnaestoj godini nakon što se pridružio grupi Ketama – jednom od najuticajnijih i najrevolucionarnijih bendova španske muzike, koji je svojih 14 albuma rasprodao u više od million primeraka. Karmona je svakako važna figura moderne istorije španske gitare i flamenka – bio je dva puta nominovan za Latin Gremi nagradu i svirao je u legendarnom filmu “Flamenco, Flamenco” Karlosa Saure (Carlos Saura).

2b - JAVIER c Anya Bartels-Suermondt (2P)_mini
Havier Kolina jedan je od najistaknutijih savremenih španskih muzičara, sjajni kontrabasista koji je nastupao sa legendama džeza, od Dizi Gilespija do Džordža Bensona do najvećih imena flamenka i latino džeza: Chucho Valdez, Jerry Gonzales, Perico Sambeat, Jorge Pardo, Tomatito, Pepe Habichuela, Diego El Cigala i Enrique Morente. Rođen u Pamploni 1960. godine, ovaj pijanista i kontrabasista postao je poznat početkom devedesetih po svojim projektima u kojima uglavnom kombinuje džez i flamenko.

Hoze Ruiz Bandolero istaknuti je španski perkusionista. Rođen je u Madridu 1976. godine, a svoju karijeru je počeo prateći flamenko igrače kao što su Joaquin Cortes, Antonio Canales, El Grilo i Merche Esmeralda. Radio je sa najboljim flamenko umetnicima i džez muzičarima, ali mu je posebno važna saradnja sa perkusionističkom postavom Echegaray.

Prema mišljenju Hozemija Karmone, tradicionalne verzije ili fuzije flamenka sa drugim muzičkim oblicima samo su drugačije forme doživljavanja flamenka: “Fasciniran sam klasičnim flamenkom, koji uvek dolazi iz srca – ne koristim reč “čisto”, jer sve što je čisto, dolazi iz srca”.

Proverimo kuda nas vode flamenko džez vizije 21. veka!

https://youtu.be/ALoKEgavXTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *